Kolači, torte, slatkiši

Proteinske bombice sa zlatnom makom

Dragi moji, želim sa vama da podelim jedno lepo iskustvo, koje u poslednje vreme imam sa biljkom koja je kod nas poznata kao zlatna maka. Naime, i ja sam ranije na te takve biljke koje stižu sa drugih podneblja gledala kao na skupu lagariju, ali maka to definitivno nije. Zato hoću da vam predstavim ove divne proteinske bombice sa zlatnom makom, koje su odličan način da je uvrstite u svoj jelovnik, jer to zaista zaslužuje.

Pre više godina, moja Jaca mi je pomenula maku, ali ja nisam obraćala pažnju jer mi, po svojstvima koje ima, nije ni bila naročito potrebna, a imala je cenu koja me uopšte nije privlačila. Ipak, za sve dođe vreme, pa sam tako sada ja u tim „osetljivim godinama“, u drugom pubertetu (menopauzi), tako da mi je hormonalni status malo poljuljan.

A šta je dobro za uravnotežavanje hormona, pa upravo zlatna maka. Ona to radi na sasvim prirodan način, i deluje kod oba pola, tako da je bez ikakvih problema možete dati i svojim muževima, pošto i oni, u sličnim periodima (možda malčice kasnije), takođe ulaze u svoj drugi pubertet (andropauzu). Ali da istražimo to malo pobliže…

Dobro, a šta je uopšte maka?

Dakle, šta je, u stvari, zlatna, ili peruanska maka, kako je u svetu zovu?Maka je korenasta biljka, praktično, povrće poput repe, koja potiče iz Perua, tačnije, sa planinskih masiva Anda. Ona je prirodni lek koji se može koristiti za lečenje raznih zdravstvenih problema, zbog čega su je stari narodi hiljadama godina unazad koristili kao hranu i lek. Poslednjih nekoliko decenija, njena popularnost je porasla, a potrudiću se da objasnim zašto.

Kako koren make može da pomogne vašem telu?

Maku, takođe, zovu i Lepidium meyenii, što u prevodu znači peruanski ženšen, jop jedan koren koji u svojoj ishrani koriste dalekoistočni narodi. A u stvari je, bez obzira što liči na repu, deo porodice koju čine kupusnjače, dakle brokoli, karfiol, kupus i kelj.

Poreklom je sa visokih andskih visoravni, kultivisana pre više od 2.000 godina, i može da preživi surovu klimu peruanskih Anda, visokih preko 4.000 m nadmorske visine. Tradicionalno, narodi Anda koristili su je za lečenje respiratornih infekcija, kao i reumatskih bolesti.

S obzirom na porast njene popularnosti, zbog tvrdnji da može da utiče na pojačanje libida i plodnosti, maku su počeli da uzgajaju razni narodi širom sveta, uključujući i kinesku provinciju Junan. Neki je smatraju prirodnom „vijagrom“, mada ona prevenstveno daje snagu i energiju.

Sadrži vlakna, vitamine, minerale, makamide, makaridine, alkaloide i glukozinolate. Ali, mišljenja o njenim nutritivnim vrednostima su pomalo podeljena, tako da je potrebno malo više nezavisnih studija, da bi se podržale sve tvrdnje, pa ipak, sve treba uzeti sa izvesnom dozom rezerve.

Evo nekih potencijalnih vrednosti zlatne, ili peruanske, make

#1. Može da pomogne kod pojačanja libida, seksualne funkcije i plodnosti

Ipak, još uvek je nejasno da li maka zaista pomaže u ovom slučaju, mada je većina koristi upravo iz tih razloga. Studije su pokazale različite zaključke po tom pitanju. Recimo, jedna od njih, iz 2020. godine, otkrila je da je uzimanje dva grama make dnevno, tokom tri meseca, značajno poboljšalo koncentraciju sperme iz pouzdanog izvora ali, nije bilo značajne razlike u pokretljivosti spermatozoida.

A kod žena sa seksualnom disfunkcijom, izazvanom antidepresivima, takođe je otkriveno da je uzimanje tri grama korena make dnevno, tokom tri meseca, uspelo značajno da poboljša njihov libido. Kao što vidite, nije baš sigurno da je u pitanju prirodna „vijagra“, ali hajde da vidimo i ostale benefite make.

#2. Može da pomogne u ublažavanju simptoma menopauze

Menopauzu mediji često opisuju praktično kao bolest, a to je jedno sasvim prirodno stanje kroz koje prolazi svaka žena koja ima tu sreću da doživi srednje godine. Istraživanja sugerišu da maka može da pomogne kod simptoma kao što su valunzi i isprekidan san.

Nažalost, ni za to nema dovoljno dokaza, ali kod mene deluje. Mnogi će reći da je u pitanju placebo efekat, ali šta god da je, ja se osećam lakše, poletnije, i imam mnogo manje valunga. Što se spavanja tiče, još uvek spavam isprekidano, ali tek sam skoro počela da je uzimam.

#3. Maka može da vam da više energije, i poboljša raspoloženje

Poslednjih godina, nekoliko različitih studija pokazalo je da maka može da smanji umor posle vežbanja ili napornih dana kod mladih, odraslih žena, dok je još jedna ranija pokazala da uzimanje tri grama make dnevno tokom tri meseca poboljšava raspoloženje i daje više energije, u poređenju sa placebom. Dakle, nije placebo, što se tiče energije i raposloženja, ona zaista može da pomogne.

#4. Ostale potencijalne zdravstvene koristi make

Početni nalazi studija na životinjama sugerišu da maka može da utiče na zdravlje na sledeće načine:

# Može da pomogne u očuvanju kognitivne funkcije

# Može da bude od koristi kod benigne hiperplazije prostate

# Može da pomogne u zarastanju rana

# Može da deluje protivupalno.

Ipak, za sve postoje ograničeni dokazi, kao i kod većine prirodnih lekova, jer, da nije tako, farmaceutska industrija bi verovatno imala mnogo manje posla.

A kako se koristi zlatna maka

Kod nas je maka dostupna u prahu (to je ova koju sam koristila i u današnjem receptu), i kao suplement, u kapsulama (koju takođe koristim). Maku u prahu možete da dodajete u smutije, ovsenu kašu, peciva, energetske pločice, salate, i još mnogo toga. Ima blag, orašasti ukus, tako da se dobro slaže sa mnogim slatkim ukusima.

Optimalna doza u medicinske svrhe nije utvrđena. Ali optimalna doza za ovu u prahu uglavnom se kreće od 1.5 do 3 grama dnevno. Ako želite da dobijete personalizovanu preporuku, ipak je bolje da se posavetujete sa svojim lekarom o doziranju.

Što se kapsula tiče, preporučuje se da se ne uzima više od 4-6 kapsula dnevno (ja uzimam samo dve, i sasvim mi je dovoljno). Kao i da se ne uzima u kontinuitetu više od četiri meseca.

I da zaključimo…

Dakle, iako su istraživanja o potencijalnim zdravstvenim efektima make ograničena, neki dokazi sugerišu da uzimanje suplemenata može da pomogne u poboljšanju određenih aspekata seksualnog zdravlja i plodnosti, kao i da pomogne u smanjenju simptoma menopauze, i poboljšanju raspoloženja. Ipak, ovo se ne odnosi na sve nas, jer je ipak svako od nas – svet za sebe. Zbog čega se u svakom slučaju preporučuje da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Ono zbog čega sam ja počela da je uzimam je uravnoteženje hormona štitne žlezde, jer sam otkrila da se sada, u menopauzi, malčice usporila. Rezultati minimalno prelaze granicu, ali to je još jedan od razloga zbog kojih sam poslednjih godina dobila koju kilicu više. Osim toga, dešava mi se i da mi puls poraste, pa ponekad imam tzv. palpitacije srca.

Maka sve to rešava bez ikakvih nus-pojava. Popijem jednu kapsulu ujutru, i jednu posle poslednjeg obroka, što je kod mene oko 17h, pošto se trudim da što više vremena provedem u autofagiji, o čemu sam pisala kada sam postavila recept za pancir kafu. A tokom dana, kad osetim da nemam energije, smućkam jednu kašičicu make sa malo ceđenog soka, recimo od celera, ili je stavim u jutarnju kašicu, koju vam isto toplo preporučujem. I zaista je odlična.

Mene je rešila mnogih problema, i što je neverovatno, počela je da deluje odmah. Kažu da se rezultati kod većine korisnika vide tek negde posle 3-4 nedelje, dok sam ih ja osetila već sutradan. Upravo zato kažem da je svako od nas – svet za sebe.

I da zaključim izlaganje o benefitima zlatne make za organizam, pa da pređem na recept za ove predivne proteinske bombice sa zlatnom makom koje, ne samo što su zdrav slatkiš, već su i izuzetno ukusne. Preporučujem ih kao užinu uz popodnevnu kaficu, kada vam ponestane energije.

Evo recepta…     

Potreban materijal:  12 urmi (po mogućnosti onih svežijih, mekših), 1 šolja oraha, 1 kašika proteina bundeve (mlevene golice), 1 kašika zlatne make u prahu, 1 kašika rendane limunove korice, 1 kašika tahinija (susamove paste) ili nekog putera od orašastog voća, ½ kašičice cimeta u prahu, 1 prstohvat morske soli, 1 kašika vode, malo kakao praha za valjanje.

Urme sam očistila od koštica, pa stavila u kuhinjsku seckalicu. Zatim sam dodala orahe, pa uključila da se samelje do zrnaste strukture, a onda dodala bundevin protein, zlatnu maku, limunovu koricu, tahini, morsku so i jednu kašiku vode, pa ponovo uključila da se još malo samelje i napravi homogena masa. I to je sve.

Otkidala sam po malo mase, između dlanova pravila kuglice pa ubacivala u tanjir u koji sam sipala malo kakao praha, valjala ih i slagala u kutiju sa poklopcem. Gotove kuglice mogu da se jedu odmah, ali mogu i da stoje u frižideru nekoliko dana, mada čisto sumnjam da će, ako ste kao mi, opstati više od dva dana. Ja sledeći put pravim duplu meru!

Možete da kombinujete različite sastojke, ali da se držite osnovnih smernica, i sasvim sigurno, recept neće omanuti. A evo kako izgleda presek:

Kao što vidite, ovo je jedan zdrav, ukusan, i čak i na oko lep slatkiš. Za valjanje se može koristiti i nešto drugo, recimo kokos, orasi, ili šta god volite, ali kakao im da i ukus čokolade, što se nama posebno dopalo.

Nadam se da vam je priča o zlatnoj maki bila zanimljiva. Sasvim sam sigurna da ću, kad ispijem svoju dozu posle 4 meseca prestati da uzimam maku u kapsulama, ali ću nastaviti da kupujem ovu u prahu, koja može da obogati svakodnevni jelovnik svakog od nas. Toplo je preporučujem.

Probajte, uživajte i neka vam je na zdravlje!

Voli vas vaša Crvenkapica                                    

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *