Sosovi, kremovi, namazi

Pileća pašteta

Moram da priznam da nisam nešto mnogo pravila paštete i namaze od mesa u svom životu. Od ribe i raznog zrnevlja jesam i to često radim, ali od mesa baš i nisam. A onda sam skoro pričala sa dvoje dragih drugara, Kalimerčicom i Vučkom, komentarisali smo zajedno jedan od mojih recepata i podsetili su me da bih mogla da napravim i neku paštetu. Kalimerčica se čak potrudila da mi nađe nekoliko sjajnih recepata, pa je jedan isprobala ona, a drugi  ja. Hvala, draga moja. 🙂

Inače,  industrijske paštete ne kupujem, jer u njima ima svega najgoreg. Neko je to lepo rekao (kao u šali, ali ima tu i mnogo istine) ovako: “Pašteta? To je PA-ŠTETA da se baci!” Znači, sve što bi trebalo baciti, oni lepo samelju više puta da neprepoznatljivosti, isperu amonijakom (to sam čula od Džejmija Olivera), začine aditivima i kojekakvim “divnim” stvarima da se neko ne bi otrovao i na kraju to običnom narodu prodaju kao paštetu.

Te industrijske nisam probala bar jedno 30 godina i za to nemam nikakvu želju. A posle ove, baciću se na istraživanje i napraviti još neku, jer nije veliki problem napraviti je, a divnog je ukusa i kvalitet se ne može porediti jer  TAČNO znam čega u njoj ima. 😉

Što se same reči tiče, mi paštetama zovemo čak i neka testa, ali ovakva pašteta,  prvi put se pominje još kod starih Egipćana i Rimljana kao jedan od najvećih delikatesa. Prave se zaista od raznih vrsta mesa i iznutrica, najčešće od džigerice, i uglavnom služe kao predjelo, meze, uz vino ili čaj, u svim mogućim i nemogućim situacijama, jer zaista su dobre.

E sad, ako rešite da napravite veću količinu, da bi se očuvala što duže u frižideru, bilo bi dobro zaliti je otopljenim puterom, pa ostaviti da se stegne. To je jedan od starih načina čuvanja namirnica životinjskog porekla. U vreme dok frižidera još nije bilo, meso bi pekli i kuvali, a onda slagali u ćupove i zalivali svinjskom ili pačijom mašću. Tako je moglo da stoji duuugo. Kad im zatreba, samo izvade iz masti, još malo termički obrade da otope suvišnu mast, i ponovo uživaju u nepromenjenom ukusu. Sjajno! 🙂

Ali da ne dužim, evo recepta koji je zaista, više nego odličan:

Potreban materijal (za 4 do 5 osoba): 1 pileće grudi sa koskom i kožicom, 1 šargarepa, 1 manji celer, 1 koren peršuna, 2 veća čena belog luka, peršunov list, so, biber, mleveni korijander, muskatni oraščić, čili, oko 50-tak gr senfa.

Prvo sam očistila sve povrće, pa stavila da se kuva supica od mesa, šargarepe, celera i korena peršuna.

Kad se skuvalo, ocedila sam, supicu sačuvala da sutra zakuvam za ručak, meso očistila od kosti i kože i zajedno sa povrćem samlela na mašini za meso dva puta. U to sam, dok sam mlela dodala i peršunov list i beli luk, da se i to zajedno samelje.

Sipala sam sve u jednu činiju, dodala so, biber, malo korijandera, na vrh noža muskata i čilija, i senfa koliko je potrebno da se sve lepo poveže da može da se maže. Probala, doterala ukus i sipala u činiju za služenje.

Pošto je ovo mala količina, nisam zalivala puterom, ali vi, ako rešite da napravite veću, svakako to uradite, da bi vam duže potrajala.

Ohladila sam paštetu oko dva sata u frižideru, pa ukrasila maslinkom i poslužila namazanu na divan francuski baget.

Predivna je kao predjelo, doručak, večera ili užina, uz čaj. 🙂

Prijatno! 🙂

 

#pašteta #paštetaodpiletine #pilećapašteta

Please follow and like us:

2 thoughts on “Pileća pašteta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *