Topli i hladni napici

Sirup i liker od zove

Proleće je stiglo. Sve cveta i zeleni se, pa nam ova samoizolacija u kojoj smo trenutno malo teže pada jer osećamo potrebu da izađemo napolje i uživamo u suncu i svim tim divnim bojama. Ali polako, biće vremena i za to, ostanite kod kuće da pobedimo ovu pošast koja nas je snašla. Uskoro će procvetati i zova, pa sam danas rešila da sa vama danas podelim recept za sirup i liker od zove, po kome ga moja mama sprema već godinama.

Mnogo mojih prijatelja i rođaka je probalo ovaj sok, pa je više njih tražilo i recept. A onda sam, u nekoj od emisija Džejmija Olivera videla da postoji i liker. Retko kad popijem nešto alkoholno, a kad mi se desi, to je najčešće vino ili neki fini liker. Ipak, moram priznati da za ovaj, nikada pre nisam čula. Džejmi ga je, u svojoj emisiji, koristio kao dodatak za neki letnji koktel sa voćem i učinilo mi se da može da bude zanimljivog ukusa.

Od tada, sve govorim da ću probati da ga napravim, pa nikako da dođe na red. Do sada, kad u samoizolaciji stalno razmišljam šta bih mogla da napravim i o čemu da pišem. Ali hajde prvo da vidimo kakva je to biljka, kojoj su od davnina pripisivana razna magična svojstva.

Postoji narodno verovanje da su u krošnji ovog malog drveta (ili žbuna) živele vile, pa ga zbog toga seljaci nikada nisu sekli za ogrev, osim kad se osuši.

Od cveta zove, sprema se mnogo toga. Na primer kolačići, koji se prave tako što se oprani cvetovi zove osuše od vode, a onda umaču u testo kao za palačinke i prže na vrelom ulju. Od bobica zove, pravi se i džem, ali se ipak, mnogo češće koristi za čaj ili sok.

Čaj od cvetova zove koristi se za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, zatim u lečenju šećerne bolesti, ali i kao lek za različite vrste virusnih infekcija, naročito kod dece. Pomaže snižavanju temperature a povoljno deluje i na kašalj, bronhitis, upalu pluća… Eto još jednog prirodnog leka za one koji imaju blaži oblik korona virusa. Mladi cvetovi se beru, ostavljaju da se dobro osuše, pa čuvaju u dobro zatvorenoj kutiji ili tegli.

Od kore drveta zove takođe se sprema čaj koji povoljno utiče na lečenje mokraćnih puteva, bubrega i beške, a pomaže i kod lenjih creva. Naravno, ne treba preterivati i treba koristiti tačno propisane doze, od strane stručnih lica. Ja nisam, pričam vam ono što sam pročitala.

Ali da se vratim na sok. Na internetu postoji mnogo verzija ovog sirupa i svi su različiti. Negde se koristi više, negde manje cvetova, negde ide mnogo šećera, negde manje, negde se dodaju konzervansi, negde se kuva, negde ne i tako dalje…

Moja mama ga pravi vrlo jednostavno, ne kuva ga, ne dodaje konzervanse, a odličan je i retko kad potraje do ovog doba. Ovog puta sam se setila na vreme i poslednju litru sirupa ostavila da od njega napravim i liker, inače ga odavno ne bi bilo. Mnogo je dobar, ali zaista.

Evo recepta:

Potreban materijal (za 10-tak litara sirupa): 30 cvetova zove, 7l vode, 3 kesice limontusa, 5 kg šećera.

Cvetove zove nabrati na nekom čistom mestu, a onda oprati i staviti ih u veću šerpu. Naliti sa 7 litara vode, dodati i 3 kesice limontusa, poklopiti i ostaviti da prenoće. Limontus se dodaje zato što pomaže da se iz cvetova izvuče više arome.

Sutradan, izvaditi cvetove zove, procediti sok, pa dodati šećer i ponovo ostaviti da prenoći. Povremeno, svakih nekoliko sati, promešati da se šećer lakše otopi.

I to je sve. Sutradan se gotov sirup sipa u čiste flaše, dobro zatvori i čuva do upotrebe. Pije se razblažen vodom u količini po ukusu. Ako volite slađi, sipajte manje vode, ako volite blaži, više. Može se dodavati i u razne voćne salate, sladolede i koktele. Izuzetno je lepog mirisa i nežnog ukusa.

A ako poželite da probate i liker, sačuvajte jednu flašu sirupa, pa ga pomešajte sa votkom. Koristi se nešto od tih neutralnih pića da bi se zadržao miris i ukus zove. Što se razmere tiče, preporučuje se da se koristi 1 deo sirupa na 2 dela alkohola.

Moja mera je bila 4 dl sirupa i 6 dl votke i ispalo je odlično. Pošto sam već imala sirup, nisam morala da čekam da se šećer otopi, tako da sam samo dobro izmešala sirup i votku, sipala u flaše i dobro zatvorila.

Divan je, nežnog ukusa i dobar kako sam, tako i u koktelima.

Zova će za koju nedelju početi da cveta, pa iskoristite lepe dane koji dolaze, kada ćemo, nadam se, ponovo moći da prošetamo po prirodi i beremo cveće i lekovito bilje.

Živeli!

#crvenkapinakujna #sok #sirup #sokodzove #liker #sirupodzove #domaćiliker

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *