Kolači, torte, slatkiši

Intrion ili pasteli

Naziv vam verovatno ništa ne govori, osim ako ste negde naleteli na recept, pa zapamtili. A recept je star 6.000 godina i pod nazivom Intrion, pominje se još u Homerovoj “Ilijadi”. Pasteli je bliskoistočni naziv za iste energetske bombice.

Kažu da su ih Heleni jeli pre odlaska u bitku, da bi imali više energije. A pored toga, ovo je poslastica koja je istovremeno i lek. Poboljšava cirkulaciju, deluje na regulisanje nepravilnih otkucaja srca, povoljno deluje na visok krvni pritisak i čisti krvne sudove. Osim toga, snažan su antioksidans, prepune su magnezijuma, deluju i kao antidepresiv i još mnogo toga.

Moja topla preporuka je da ih probate, jer se stvarno prave brzo i lako, a dobrobiti redovnog uzimanja su velike. Ali, ne preterujte, jer su prave energetske bombice, tako da bi bilo dobro da se ograničite na 2-3 komada dnevno, ma koliko vam to teško palo, jer su preukusne.

Moja draga prijateljica Serafima pravi nešto slično samo slano, sa dodatkom još nekoliko vrsta semena, i jede ih umesto hleba. Kaže da je posle njih dugo sita i ima energije da pregura veći deo dana, a radi vrlo naporan posao.

Što se mene tiče, svi ovi recepti sa susamom me uvek podsete na pokojnog tatu. On me je naučio da volim susam, jer mi je kao detetu često kupovao one tzv. “susam table”. I danas se prodaju u različitim varijantama, šećerne pločice sa susamom. Valjda ih je on sam voleo, pa kupovao i nama, i tako me naučio da volim susam u svim oblicima. Hvala, tata. 🙂

E pošto sam ih pošteno nahvalila, red je da vam dam i recept:

Potreban materijal: jednake količine susama i meda (ja sam, za probu, upotrebila po 100 grama) i još malo susama za valjanje kuglica, po želji, vanila, cimet, muskatni oraščić ili nešto slično.

Susam koji sam ostavila za valjanje sipala sam u suv tiganj, pa ga na blagoj vatri uz povremeno mešanje malo tostirala, tek da dobije bojicu, a onda ostavila da se hladi.

Ostatak susama sam samlela u starom mlinu za kafu (ako nemate, može i u bilo kojoj kuhinjskoj seckalici), pa sipala u činiju. Dodala sam med i cimet, pa dobro izmešala.

Uzimala sam po malo i vlažnim dlanovima pravila kuglice, pa ih uvaljala u prženi susam, poređala u kutiju sa poklopcem i stavila u frižider do služenja.

I to je sve. Mogu da stoje u frižideru i do nedelju dana, mada kod mene u kući ne dočekaju ni sledeće jutro, jer su zaista odlične. 🙂

Prijatno i neka vam je na zdravlje 🙂

 

#kugliceodsusama #energetskebombice #intrion #pasteli

 

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *