Crvenkapine tajne i saveti iz kuhinje

Saveti iz kuhinje: Daske za seckanje hrane

Daske za seckanje su veoma važan alat u svakoj kuhinji. Najveću grešku prave oni koji jednu istu dasku koriste za sve jer je od nekih namirnica nemoguće očistiti dasku, ostaju na njoj bakterije koje lako dospevaju do nas i utiču na naše zdravlje.

Moja kuhinja je mala, pa nemam mnogo prostora čuvanje mnogo dasaka, ali imam dve dobre drvene i jednu plastičnu.

Za voće, povrće, pa i testa koristim drvene, a za meso i mesne prerađevine plastičnu. Bolje su one od kamena (uglavnom mermera) jer se lakše održavaju, ali i plastičnim ništa ne fali. Uz to, jeftine su, pa ih čim dobiju malo više zareza, zamenim drugim. Sojevi bakterija iz voća i povrća su potpuno drukčiji od onih iz mesa, pa ih je bolje razdvojiti i seći na različitim daskama.

Što se čišćenja tiče, obično ih, kad iscedim limun, istrljam onim ostatkom pre nego što ga bacim. A ako su malo više zaprljane, onda ih prvo pospem krupnom morskom solju, pa istrljam limunom i em ih očistim, em su opet skoro k’o nove.

Daske koje su se od preteranog stajanja i upotrebe rasušile, premažem maslinovim uljem i dobro istrljam, da ga upiju. I opet mogu da se koriste normalno.

Toliko o “daskama koje život znače” ali u malo drukčijem smislu, jer od ovih nam zavisi fizičko zdravlje, dok se pozorište brine o hrani za glavu i dušu. 🙂

#savetiizkuhinje #daskezaseckanjehrane

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *