Kolači, torte, slatkiši

Jagode i trešnje u čokoladnom kaputiću

S vremena na vreme, desi se da u kući imam previše čokolade. Sad već čujem neke kako kažu: “Previše čokolade?! To je nemoguće!” Ali desi se. Ono, bude neki praznik, nekome rođendan ili slava, pa u kući bude i do kilogram raznih čokolada. E kad se tako nešto desi, onda napravim nešto što inače pravim retko, kao što su ove jagode i trešnje u čokoladnom kaputiću jer, što reče moj drug Ćira pre neki dan: “Požuri, prolazi im sezona!”

Volim čokoladu, ali volim da u njoj uživam u malim dozama. Onda ima smisla. Ne volim preterivanje ni u čemu, jer onda postaje samo sebi cilj, što nije dobro. A kao što već znate, kod mene je kvalitet uvek na prvom mestu.

Elem, prvo su mi na pamet pale neke jagode u čokoladi koje sam videla negde na internetu onako usput, a onda sam na pijaci naletela i na divne trešnje, pa u momentu odlučila da kupim i njih. I nisam se pokajala, ne zna se šta je ukusnije ispalo, a lepo i izgleda. Dakle, predstavljam vam jedan jednostavan, a grešno dobar slatkiš.

Evo recepta:

Potreban materijal: 200 gr jagoda, 200 gr trešanja, 200 gr mlečne (ili crne) čokolade, 100 gr bele čokolade, 3 kašike kokosovog ulja (ako nemate, može i puter).

Pošto sam kupila po 1/2 kg jagoda i trešanja, prvo sam ih oprala, ostavljajući im peteljke, pa odvojila one najlepše i stavila ih na tacnu obloženu kuhinjskim ubrusima da se dobro ocede i osuše, a ostalo smo “pozobali” brzinom svetlosti, pošto je ovo najbolji deo sezone i voće je predivno.

Zatim sam u jednu šerpicu stavila 2 kašike kokosovog ulja i izlomila mlečnu čokoladu, a u drugu šerpicu 1 kašiku kokosovog ulja i izlomljenu belu čokoladu.

Na veliki poslužavnik sam stavila papir za pečenje, pa stavila prvo šerpicu sa tamnom čokoladom da se otopi polako, na srednjoj temperaturi. Kad se čokolada otopila, isključila sam ringlu, pa na isključenu stavila onu drugu šerpicu, sa belom čokoladom, a ja krenula da se igram. Al’ samo da napomenem pre nego što počnemo, čokolada treba malo da se prohladi, da se voće u njoj ne bi “skuvalo”.

Jagode i trešnje sam hvatala za peteljke pa umakala u čokoladu i ređala na papir.

Za to vreme mi se polako, na isključenog ringli, topila bela čokolada. Kad se otopila, pa malo prohladila, uzimala sam po malo kašikom pa brzim potezima prskala po voću, da bih dobila ove lepe šarice.

Kad sam završila, stavila sam ih u frižider na oko dva sata, da se lepo ohlade i stegnu, a onda smo se “davili” u njima jer se ne zna šta je ukusnije. Na sreću, ne može mnogo da se pojede odjednom, tako da će ostati i za sutra, ali zaista su fenomenalne.

A pošto sam imala viška otopljene čokolade (jer sam otopila ukupno 400 gr), od ostatka sam napravila dvobojne praline…

Probajte, igrajte se, uživajte i prijatno vam bilo 🙂

 

#jagode #trešnje #čokolada #jagodeučokoladi #trešnjeučokoladi #učokoladnomkaputiću #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *