Hleb, peciva, pite

Mamine kiflice

Mamine kiflice su najbolje od svih koje sam ikada probala. Ovaj recept je iz njene arhive, isproban nebrojeno puta jer ih poslednjih tridesetak godina mesimo obe i nikada nisu omanule. Predivne su! Recept za testo je jednostavan, a odličan. Mera je poprilično velika (uvek bude više od dva velika pleha), tako da su pogodne za razna slavlja, jer su odlične kao predjelo ili kao lako posluženje za žurke. Naravno, ako ih pravite bez povoda, super su za doručak ili večeru, uz jogurt, kiselo mleko, kefir

Testo je neutralno, tako da uvek pravim i slatke i slane. Slane najčešće sa sirom, mada sam pravila i sa pečurkama i sa mesom, a slatke sa džemom, orasima, eurokremom, čokoladom, makom… Može šta god volite. Svi moji ih vole i ranije sam ih često pravila. Sada malo ređe, ali kad ih pravim, onda ih jedu i prijatelji, i komšije, i porodica, i taj dan se računa kao praznik. 🙂

Sećam se kad sam ih prošle godine pravila pred slavu. Imala sam neki ekstra sveži kvasac. Bilo je k’o u crtanom filmu, ja zamesila testo, podelila na dva dela (jedan za slatko jedan za slano), i dok sam napravila slane, ono testo za slatke je naraslo još toliko. Kuhinja mi je ličila na pekaru. 😀

Zato sam ovog puta malo eksperimentisala, pa stavila i malo heljdinog brašna, tako da sam dobila dva, a ne tri ili četiri pleha, koliko bude ako se pravi od finog pšeničnog brašna. Heljda mu je malo usporila rast, ali je dobilo na punoći ukusa. Baš nam se dopalo.

Nemam neku priču vezanu uz ovaj recept, verovatno zbog toga što kad ih iznesem, svaki razgovor prestaje, svi samo ćute i žvaću dok god ih ima na stolu.

Zato, da pređemo na mešenje…

Potreban materijal: 1/2 litre mleka, 4 kašike kiselog mleka ili jogurta, 12 kašika ulja (i još malo za mešenje), 3 jaja, 2 paketića suvog kvasca (ili 1 pakovanje svežeg, ono od 40 gr), 2 kašičice soli, 4 kašičice šećera, brašna po potrebi (a ode oko 1.5 kg); za fil: 150 gr sira, oko 100 gr džema; za posipanje: susam, kim, laneno seme, po želji prah šećer.

Mleko malo zagrejem, pa u njemu razmutim kvasac sa šećerom.

U činiju za mućenje, najveću koju imam, prvo razbijem 2 jaja i malo ih umutim, dodam kiselo mleko, ulje i kvasac sa mlekom pa malo izmešam. Onda dodam jedno 1/2 kg  pšeničnog, 200-300 gr heljdinog brašna i so, pa izmešam i krenem da mesim, dodajući još brašna koliko bude potrebno. Ode negde oko kilogram, samo da se zamesi testo.

Kad zamesim, pokrijem čistom krpom i ostavim na toplom mestu da raste dok se testo ne udvostruči (bar nekih pola sata). Kad naraste, u zavisnosti od toga kakve kiflice želim, podelim testo. Znači, ako želim dve varijante – testo delim na dva dela. Jedan ostavim sa strane, a sa drugim radim.

Otkinem deo veličine pesnice, malo ga premesim, razvučem oklagijom na oko 5mm, poprskam uljem pa ga namažem, isečem na osam delova, na svaki stavim po malo fila, a onda uvijam kiflice i ređam u pleh obložen papirom, na malo većem razmaku jer dosta narastu pa se spoje.

Uključim rernu da se zagreje na 200C.

Kad napunim pleh, u činijicu razbijem jedno jaje i umutim ga, pa premažem kiflice i pospem susamom, kimom i lanom. Susam bi pre ovoga trebalo malo prepeći na suvom tiganju, ali ja ovog puta nisam imala vremena.

Kad se rerna zagreje stavim da se peku i smanjim temperaturu na 180C. Potrebno im je oko 20 minuta da lepo porumene, a obično pogledam i kakve su odozdo, pa ako su i odozdo rumene, gotove su.

Za to vreme, pravim sledeću turu, i tako sve dok ima testa.

Ovo su bile slane, sa sirom:

A ovo su slatke, koje se mogu posuti i prah šećerom nakon što ih izvadite iz rerne, ali mi to ne volimo, pa sam i njih posipala susamom:

I to bi bilo to. 🙂

Napravite ih nekom prilikom kad želite da obradujete voljene, a kad ih napravite jednom, pravićete ih sigurno još mnogo puta. Što se nas tiče, najviše volimo upravo ove jer su divne, meke “k’o duša” i izuzetno ukusne.

Probajte i prijatno! 🙂

 

#kiflice #pecivo #kiselotesto #maminekiflice #slanekiflice #slatkekiflice #kiflicesasirom #kiflicesadžemom #crvenkapinakujna

 

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *