Predjela, prilozi, grickalice

Falafel

Falafel je naziv za vege-ćuftice od mahunarki i začina, pržene u malo dubljem ulju. Potiču iz Libana i Palestine, a vrlo su popularne na celom Bliskom Istoku kao brza, ulična hrana. Otvaranjem njihovih restorana, postaju sve popularnije i kod nas, što i nije tako loše, jer su odlične. Prave se najčešće od leblebije, ali i od pasulja i sočiva. Jedu se najčešće sa njihovim karakterističnim lepinjama, uz humus ili razne prelive na bazi jogurta. Za pripremu se koristi mnogo začina, tako da su zaista preukusne, a opet, lagane su, pogodne za post i jednostavne za pripremu.

Ove moje današnje su od sočiva. Kada sam pre nekoliko dana pravila prebranac, bilo mi je malo previše sočiva pa sam ga ocedila i zamrzla. Danas sam ga izvadila iz zamrzivača, ponovo prokuvala, ocedila i odmah mogla da radim dalje. Ako nemate vremena za kuvanje, možete da kupite konzervirane mahunarke, sočivo, pasulj ili leblebije (šta god da ste odabrali). Ćuftice će biti podjednako ukusne. Ali eto, jedan od načina je da kad kuvate veću količinu mahunarki, ostavite malo oceđenih i zamrznete ih, dobro dođu ponekad, kad imate premalo vremena ili manjak energije.

Danas mi je bio jedan od onih dana kad baš nemam ideja za kuvanje. Onda obično pitam svog dragog ima li neku želju ili ideju, a on najčešće odvali: “Kuvaj grašak.” Zna da ne volim takav odgovor, a skoro mi je priznao zašto to radi. Kaže: “Kad ti kažem da kuvaš grašak, ti se obično namrštiš i onda se potrudiš da smisliš nešto dobro.” Znači, to radi samo da me skine s vrata, jer mu u principu nije mnogo bitno šta ću da skuvam, zna da će biti dobro. Eto kakvi su muškarci… A ne zna se da li je teže kad nisi neka kuvarica, pa vrtiš nekoliko jela u krug ili kad si super, pa stalno hoćeš nešto novo i onda tako često ostaneš bez ideja.

Ali, da pređemo na recept. Naravno, koliko kuvara, toliko različitih recepata za falafel. Pustite mašti na volju i eksperimentišite. Naravno, neće baš uvek ispasti sve dobro, ali, mnogo puta ćete iznenaditi same sebe i reći: “Ala dobro kuvaaam…” 🙂

Potreban materijal (za 4 osobe): 150-200 gr kuvanog sočiva (ili leblebija, ili pasulja), 1 mala glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 1 kašika mlevenog susama, 2 kašike mlevenog lana, so, biber, mleveni kim, muskatni oraščić, cimet, crvena paprika, peršun, 2 kašike brašna, ulje za prženje; za preliv: grčki jogurt, malo senfa, malo limuna (ili balzamiko sirćeta), malo belog luka i peršuna.

Kao što rekoh, imala sam kuvano sočivo u kome je bilo i malo šargarepe i zeleni, što uopšte nije smetalo. Sočivo sam ocedila, pa dobro usitnila u blenderu u jednu finu, homogenu masu. Dodala sam sitno seckan crni i beli luk, samlela u mlinu za kafu pa dodala lan, kim i susam, a onda i začine (so, biber, muskat, cimet, peršun, papriku. Sve dobro izmešala, pa ostavila u frižideru jedno pola sata.

Kad sam izvadila iz frižidera, masa se bila lepo stegla. Kašičicom sam uzimala po malo i pravila kuglice među navlaženim dlanovima, pa ih valjala u brašno i slagala na jednu tacnu. Veličina treba da bude kao klasične ćuftice od mesa, mada kažu da to varira od regije do regije, da su negde sitne, a negde i veličine teniske loptice. Meni su lepše kad su sitnije.

U manjoj a dubljoj posudi zagrejala sam ulje za prženje (treba da ga bude oko 1,5 do 2 cm, zato sam i uzela manju posudu), a onda spuštala po 5 kuglica i pržila sa svih strana. Nije ih potrebno dugo pržiti jer sve je to već kuvano, tako da je brzo gotovo. Treba samo lepo da porumeni sa svih strana.

Pržene ćuftice vadila sam na upijajuću hartiju, pa slagala u činiju za služenje.

Na kraju sam napravila preliv. Jedan grčki jogurt sam pomešala sa kašičicom senfa, kašičicom balsamiko sirćeta, 1 sitno seckanim čenom belog luka i kašikom peršuna, pa poslužila uz tople falafele i kisele krastavčiće.

Naravno, uz njih možete poslužiti i humus. Ovo je naročito dobra varijanta za one koji poste. Ove ćuftice su ukusne, zasitne i dobra podloga za eksperimentisanje jer sa njima stvarno svašta može da se uradi.

Prijatno! 🙂

 

#falafel #felafel #posnećufte #ćufteodsočiva #ćufteodmahunarki #ćuftehappycow #posno

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *