Crvenkapine tajne i saveti iz kuhinje

Kulinarske tajne: Kako najlakše oljuštiti paradajz

Kada sam na blogu, u nekom od recepata, ukratko objasnila kako se ljušti paradajz, dvoumila sam se da li je tako nešto uopšte potrebno, jer to valjda svi znaju. A onda mi je draga prijateljica rekla: “E baš ti hvala što si objasnila kako se ljušti paradajz. Konačno vidim da to može da se uradi i bez muke”.

Pa pošto ima onih koji ne znaju, jer ih to verovatno ranije nije ni zanimalo, da ponovim i ovde. 🙂

Paradajz zarežem sa donje strane unakrst (može i da se bušne nožem na nekoliko mesta), stavim ga u neku dublju činiju, pa prelijem ključalom vodom. Ostavim ga da odstoji oko pet minuta, pa prospem tu vrelu i prelijem ga hladnom vodom, što radim jer to vruće-hladno pomaže da korica već krene sama da spada, a i mogu da ga uzmem u ruku, jer više nije onako vreo.

Videćete, ništa lakše, a ukus u jelu je neuporedivo bolji kad upotrebite svež paradajz. Ja ga tako oljuštim, a onda najčešće stavim u blender i za nekoliko minuta dobijem divan sos.

Između ostalog, pred kraj leta, kad se već sprema zimnica, kupim nekoliko kilograma pa ga oljuštim, podelim u kesice za zamrzivač, onako, po nekoliko komada, dovoljno za jedno kuvanje i zamrznem. I kad mi zatreba za sos ili čorbicu, uvek imam dobar paradajz koji kratko odmrznem, sameljem u blenderu i stavim u jelo. 🙂

 

#kulinarsketajne #kakooljuštitiparadajz #kakoseljuštiparadajz

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *