Crvenkapine tajne i saveti iz kuhinje

Saveti iz kuhinje: Kako očistiti električni bokal od kamenca

Pre nekoliko godina me kolega u redakciji u kojoj sam tada radila pitao kako se čisti električni bokal za kuvanje vode od kamenca. Objasnila sam mu i sutradan od njega dobila veliku čokoladu u znak zahvalnosti. 🙂

U bokal sipam jednu čašu alkoholnog sirćeta i otprilike isto toliko vode, pustim da prokuva i ostavim ga da odstoji bar sat vremena. Posle toga ga samo isperem i on je čist kao da sam ga juče kupila. Naravno, pustim da prokuva još jednom i tu prvu vodu bacim, da se sirće potpuno ispere, pa tek sledeću vodu koristim.

E sad, kad ga čistim sirćetom, u kući miriše kao da sam kuvala presolac za kisele krastavce, što baš i nije prijatno. U iste svrhe može se upotrebiti i nekoliko kesica limontusa, a može i soda bikarbona, što nema taj neprijatni miris, ali ni takav učinak. Sve sam varijante probala, ali se ipak najradije odlučujem za sirće, jer najbrže deluje.

Taj bokal je inače jedna od meni omiljenih spravica u kuhinji. Čula sam od nekih ljudi da ne znaju za šta bih ga koristili. Ne znaju jer i ne razmišljaju koliko puta dnevno im zatreba vrela voda, a zatreba za kafu, čaj, dodavanje vode prilikom kuvanja, kuvanje supa, testenine, pirinča, kuskusa, ribanje nekih malo više zamazanih sudova, ma ne znam ni sama, ali znam da je to definitivno kuhinjski aparat koji najčešće koristim.

Na isti način, mogu se očistiti i aprati za espresso ili filter kafu. Ja u svojoj kuhinji imam oba jer ja volim espresso, a moj dragi filter kafu, a čistimo ih tako što napravimo rastvor vode i sirćeta i pustimo da nekoliko puta prođe kroz aprat. Posle toga pustimo da jednom prođe čista voda i to je sve, aprat je čist i spreman za novu kaficu. 🙂

 

#savetiizkuhinje #kakoočistitikamenacizaprata #čišćenjekamenca

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *