Crvenkapine tajne i saveti iz kuhinje

Kulinarske tajne: Savršena glazura od čokolade

Malo se užasavam onog što se danas radi, sve se kupuje gotovo, žene sve manje kuvaju, a kolače prave još manje. Kupuju sve gotovo ili polugotovo, ne razmišljajući o tome da sve to sadrži gomile aditiva i drugih “predivnih” sastojaka.

Skoro se na tržištu pojavila i gotova glazura od čokolade koja se samo zagreje, pretpostavljam u mikrotalasnoj rerni. Ni mikrotalasna, ni gotova glazura u moju kuću nikada neće ući! Mikrotalasna zbog raznih štetnih zračenja, a glazuru je tako lako napraviti, da mi je stvarno van pameti da je kupujem gotovu. Evo kako. 😉

Kada pravim glazuru za kolače od čokolade, primetila sam da ako je pravim sa puterom, dobije lepu gustinu i čvrstinu, ali kad zabodem nož i krenem da sečem kolač, puca, što baš i nije lep prizor.

Zato je pravim sa uljem. Recimo, u posudu sipam 2 kašike ulja, pa dodam izlomljenu čokoladu za kuvanje i polako otapam. Nekad na pari, tako što sipam ključalu vodu u šerpicu, pa na nju stavim činiju sa čokoladom koja se topi, ali ako žurim, šerpicu sa čokoladom i uljem stavim direktno na ringlu koju uključim na neku srednju temperaturu, jer zagorela čokolada baš i nije lepog ukusa. Otopim je polako, i usput, dok se topi, imam vremena da dodam i nešto od aroma (vanilu, cimet, muskat, rum, šta god imam).

U principu, ja priznajem samo čokolade sa više od 70% kakao mase, sve ispod toga je samo gomila šećera i drugih nezdravih sastojaka.

I još nešto, trunka soli u čokoladi zaista pravi razliku, ma koliko to čudno delovalo. Probajte. 😉

 

#kulinarsketajne #glazuraodčokolade #kakonapravitiglazuruodčokolade

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *