Crvenkapine tajne i saveti iz kuhinje

Kulinarske tajne: Papir za pečenje – trpi sve :)

Papir za pečenje je jedno od pomagala u kuhinji zbog koga svaki put kad ga upotrebim, blagosiljam onoga ko ga je izmislio. 🙂

Kad pečem nešto na njemu, prvo što nije potrebno podmazivanje, a drugo što se plehovi čuvaju i manje peru.

A osim te osnovne, papir za pečenje u kuhinji ima i mnogo drugih primena. I ja sam ga nekada koristila samo za ono za šta je namenjen, dok mi jednom nije zatrebao poklopac za tiganj, koji tada nisam imala. Otcepila sam parče papira, pokrila tiganj i uspelo je.

Zatim sam videla nešto sasvim drukčije kod Džejmija Olivera. Nisam znala da mogu da ga kvasim i gužvam bez straha da će se pocepati. Sada to stalno radim. Kad hoću da obložim neku činiju u koju, recimo, imam nameru da sipam neko tečnije testo (kao što je proja), odcepim dovoljno veliko parče, zgužvam ga potpuno (toliko da mi stane u šaku), stavim pod vodu i dobro natopim, pa iscedim. Onda je elastičan i mogu da radim s njim šta god hoću, pa i da obložim činiju potpuno, bez podizanja u ćoškovima i kasnijeg “gužvanja” testa. Sjajna ideja, hvala Džejmiju na tome na tome.

Koristim ga i za pečenje povrća u ljusci, samo ga zgužvam da bude elastičniji, ubacim povrće, uvijem ga potpuno i stavim u pleh (u iste svrhe koristi se i alu-folija).

Kad mi za ukrašavanje nečga zatreba mala špric kesa, napravim fišek od peki-papira i rešim problem.

Ako nemam korpice za mafine, isečem peki-papir na kvadratiće i oblikujem prema kalupu.

Kad mi se desi da u kući nemam onih malih kesa za zamrzivače, koje koristim za lupanje šnicli, stavim šniclu između dva parčeta papira i izlupam ih bez prskanja okolo.

Koristim peki-papir i za mešenje, tj. za razvlačenje testa, jer je mnogo čistije. Potrebno je manje brašna koje onda i ne leti okolo jer stavim jedno parče papira, na njega stavim testo, pokrijem drugim parčetom papira i oklagijom pređem preko njega. Sve je čistije i bolje jer nema suvišnog brašna.

Kad pravim začinjeni puter, ako imam nameru da ga zamrznem, prvo ga umotam u peki-papir onako, kao bombonu, pa onda stavim u kesu i zamrznem. I kad mi treba, samo izvadim i isečem koliko mi parče treba (ovo je još jedna od ideja gospodina Olivera).

U svakom slučaju, papir za pečenje može mnogo više od onoga za šta je namenjen. Toliko za sada, ako se setim još nečega, dopisaću. 🙂

 

#kulinarsketajne #papirzapečenje #pekipapir

Please follow and like us:

2 thoughts on “Kulinarske tajne: Papir za pečenje – trpi sve :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *