Kolači, torte, slatkiši

Laki letnji mus od čokolade

Laki letnji mus od čokolade pravi se brzo, lako, i pravi je recept čak i za one koji su s kuhinjom na Vi, jer nema šta da se pogreši. Što bi Najdžela Loson rekla: “Ovaj recept je sramotno jednostavan”. Ja obično kažem da je recept bez recepta, jer stvarno, kao da ga i nema. Ali upravo zbog toga, što je jednostavan a odličan, mislim da zavređuje vašu pažnju.

Vrućine koje u poslednje vreme imamo čine da kuhinju izbegavam kad god mogu, i trudim se da kuvam bez uključivanja suvišnih aparata, a ono što naročito izbegavam je uključivanje rerne. Prošle godine kad smo imali jedan ovakav period sa veoma visokim temperaturama, danima sam pravila salate i hladne čorbe, jer mi je dragi zapretio da će, ako uključim rernu, da mi slomi nogu. Elem, on se s tim šalio, a ja sam je na kraju slomila sama, 20. avgusta prošle godine. Eto, sve mogu i sama, hihihi.

Ali stvarno, kad krenu vrućine, niti mi se šta jede, niti mi se šta kuva. Zato je ovaj mus bio prava stvar da se zasladimo, a da ne boravim mnogo u kuhinji. A osim toga, kad sam pre neki dan pravila onaj divni sladoled od kafe, kupila sam malo više kondenzovanog mleka, tako da sam htela da ga potrošim. S obzirom da sam u kući imala i crnu čokoladu i malo mlevenih lešnika, došla sam na ideju da napravim ovaj mus, za koji je moja draga komšinica rekla: “Bravo mala, uspela si od crne čokolade da napraviš mlečnu sa lešnicima”. Tako nekako.

Uostalom, evo recepta, pa probajte i sami…

Potreban materijal (za 3 šoljice): 150 ml kondenzovanog mleka, 100 gr čokolade, 1 prstohvat soli, 50 gr krupno mlevenih lešnika.

Mera je mala, za pune tri šoljice za kafu, pa ako vam treba više – pomnožite sa dva ili tri puta. Ali verujte da je jedna mala šolja više nego dovoljna za jednu porciju.

Uzela sam dve male šerpe, pa u veću na dno sipala malo vruće vode i stavila je na ringlu da provri. Na nju sam stavila drugu, manju šerpu, koja ulazi u veću ali njeno dno ne dodiruje vodu. U manju sam sipala kondenzovano mleko, ubacila lomljenu crnu čokoladu i prstohvat soli, pa uz mešanje otopila čokoladu i sve dobro izmešala.

I to je bilo to. Podelila sam tečni mus u šoljice za kafu, posula krupno mlevenim lešnicima i stavila u frižider na jedno dva sata, da se stegne, a onda poslužila uz popodnevnu kaficu.

Fin je, kremast i lagan, a izuzetno ukusan. Postavila sam već više recepata za mus od čokolade, ali nijedan nije ovoliko jednostavan i brz, a da pritom ništa nije izgubio na kvalitetu. Odličan!

Mi smo uživali, a nadam se da ćete i vi. Zato probajte, uživajte i prijatno vam bilo 🙂

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *