Hleb, peciva, pite

Projice sa ajvarom

Evo jednog divnog peciva koje najčešće spremim vikendom za doručak, naročito ako je vreme loše a u kući nema hleba. Jer, ko će po lošem vremenu da se oblači i gaca po baricama do pekare, ako sve što vam treba za nešto mirisno i toplo imate u kući? E sad, ja volim da kuvam, pa me ne mrzi da se od ranog jutra, još u spavaćici muvam po kuhinji i petljam oko šporeta, ali kad miris ovih divnih projica počne da se širi kućom, svima se lica ozare. 🙂

Naravno, mogu da se spremaju u bilo koje doba dana i dovoljno su lepe da ih poslužite kao deo predjela nekog finog ručka za vrlo izbirljive goste. Zašto da ne, ajvar je naš nacionalni specijalitet (iako su ga brendirali Slovenci, ali neću opet o tome).

Sećam se, na prvom kursu španskog koji sam završila profesorka mi je bila mala, simpatična Asturijanka Aurora. Pričali smo jednog dana nešto o hrani i rekla nam je da obožava naš ajvar i ne samo da ga ona obožava, nego je na ajvar navukla i svoju familiju. I sad, svaki put kad krene u Španiju kod njenih, mora da nosi teglice ajvara. Eto gde sve stižu naši specijaliteti. 🙂

Mada, nije Španija jedina, sećam se da je moja sestra od tetke, dok se još zabavljala sa svojim sadašnjim mužem a on tada bio na studijama u Britaniji, odavde nosila kajmak u kutijama od pomada, rasol u flašicama od šampona i slično. Ali to je već uobičajena stvar, jer se Srbi svuda snađu da nabave ili naprave ono na šta su ih majke i bake navikle. Mislim da takve pošiljke stižu i do Amerike, Australije i Novog Zelanda. Naravno, sve tako, sakriveno zbog carine, jer je hranu zabranjeno nositi, što ne znači da će bilo ko od toga odustati.

“Niko nema što Srbin imade”, jel’? Prema tome, u slavu ajvara, koji ne mora da se jede samo kao namaz ili salata, da ja pređem na današnji recept…

Potreban materijal: 2 jaja, 1 čaša (od 2 dl) palente, 1.5 čaša pšeničnog brašna, 5 dobrih kašika ajvara, 1 kašičica soli, 1/3 čaše ulja, 2 ravne kašičice praška za pecivo, 1 čaša jogurta ili kefira, suncokretovo (ili neko drugo) seme za posipanje.

Uključila sam rernu da se zagreje na 180 C, pa pripremila svoj silikonski kalup za mafine. Moj ne mora da se maže, ali ako koristite metalni, podmažite ga ili stavite korpice od papira.

U dublju činiju sam prvo razbila jaja i malo ih umutila viljuškom, pa dodala kefir i ulje i opet izmešala, a onda postepeno dodavala palentu, brašno, so i prašak za pecivo sve vreme mešajući.

Zatim sam dodala ajvar, još jednom dobro izmešala da ga svuda bude podjednako, a onda kašikom napunila kalupe do 2/3 i posula ih suncokretovim semenom.

Kad se rerna zagrejala, ubacila sam projice i pekla ih oko 20 minuta. Pre nego što sam ih izvadila iz rerne proverila sam čačkalicom da li su pečene.

Poslužila sam ih tople sa domaćim kefirom i bile su zaista odlične, obojile su nam čitavo jutro. 🙂

Probajte i prijatno 🙂

 

#ajvar #projicesaajvarom #projasaajvarom #proja #crvenkapinakujna

 

Please follow and like us: