Predjela, prilozi, grickalice

Kroketi od kinoe

Kroketi od kinoe su još jedan način da se ova fenomenalna namirnica o kojoj sam već pisala, uvede u svakodnevni jelovnik, jer to zaista zavređuje. Na mom jelovniku, kinoa je svega nekoliko meseci, tako da sam još uvek u fazi istraživanja šta bih sve sa njom mogla da napravim.

A s obzirom da krokete pravim od svih vrsta povrća i zrnevlja, pade mi na pamet da probam i sa njom, jer za sve ove godine još uvek nisam uspela da ih napravim loše. To je provereni način da upotrebite ostatke iz kuhinje, da “podvalite” deci ako ne vole povrće govoreći im da su to “uštipci”, a između ostalog, kroketi su uvek dobar izbor kad treba sa manjom količinom hrane nahraniti više ljudi.

Pritom su odlični kako kao predjelo ili prilog uz meso, tako i kao kompletan obrok uz neku salaticu i sos, što sam danas ja uradila.

Evo recepta:

Potreban materijal (za 4 osobe): 200 gr kinoe, 2 jaja, 1 struk mladog crnog luka (ili 1 manja glavica), 1 šargarepa srednje veličine, 5 kašika brašna, 3 kašike susama, so, biber, mlevena paprika, peršunov list, malo ulja za prženje.

Kinou sam sipala u cediljku, pa je dobro isprala pod mlazom hladne vode, a onda stavila u šerpu, prelila duplo većom količinom vode i stavila na ringlu da proključa. Zatim sam smanjila temperaturu na srednju, i polupoklopljenu kuvala 15-tak minuta. Kuvanu kinou sam isprala pod mlazom hladne vode i dobro ocedila pa stavila u dublju činiju.

U istu činiju sam dodala jaja, pa ih pomešala sa kinoom. Šargarepu sam oljuštila pa najsitnije izrendala (imam malo rende za sir), a onda dodala u činiju. Mladi luk sam očistila, oprala i sitno iseckala, pa dodala i njega i onda još jednom sve promešala.

Zatim sam dodala suve sastojke, brašno, susam i začine, pa sve ponovo dobro izmešala da se lepo poveže.

Tiganj sa nelepljivom površinom (za koji ulje skoro da i nije potrebno) sam stavila na ringlu da se zagreje na neku srednju temperaturu. Kad se zagrejao, sipala sam nekoliko kapi ulja, pa kašikom vadila po malo smese i ređala krokete po tiganju da se prže. Pržila sam ih dok nisu fino porumeneli s jedne strane, a onda okretala na drugu. Bilo je dovoljno otprilike po 2-3 minuta sa svake strane. U međuvremenu sam za svaku novu turu kroketa dodavala po nekoliko kapi ulja, jer u ovom tiganju više od toga i nije potrebno.

U principu, pretpostavljam da bi mogli da se ispeku i u rerni, na papiru, ali samo ukoliko nemate odgovarajući tiganj, pa želite da izbegnete veću količinu ulja.

Pržene krokete sam vadila u činiju i služila sa salatom od svežih krastavaca i mladog luka i sa malo domaćeg humusa. Moj dragi kaže da je kombinacija sa humusom savršena, a vi, ako ga ne volite, možete da poslužite i sa nekim drugim sosom (bešamel, paradajz, pavlaka, majonez, šta god volite).

Prijatno! 🙂

 

#kroketi #kinoa #kroketiodkinoe #ćufteodkinoe #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *