Supe, čorbe, variva

Čorba od sočiva sa slaninom

O sočivu sam već pisala, ali ništa posebno nisam rekla o njegovoj hranjivosti. Da ispravim grešku, reći ću to sada, uz još jedan divan recept za čorbu od sočiva sa slaninom.

Kod nas se za sočivo još uvek malo zna. Poslednjih godina se još i sreće po prodavnicama, ali se i dalje malo koristi. Daleko više sprema se pasulj, a neke velike razlike, bar što se tiče ukusa, nema. A u odnosu na pasulj, sočivo ima jednu veliku prednost, a to je vreme kuvanja. Ono sitno, crveno sočivo, kuva se svega 10-15 minuta, ono krupnije, zeleno, pola sata, možda malčice duže, u zavisnosti od toga kako ga spremate. 

Ima ljusku koja je odličan izvor biljnih vlakana, a osim što sadrži 24% belančevina, sadrži veoma malo masnoće (svega 1,8%) i nema holesterola. Takođe sadrži i vitamine B grupe, a od minerala magnezijum, gvožđe i cink.

Zasitno je i sporo se vari pa je zbog toga pogodno i za dijabetičare, jer se šećer u krvi povećava postupno, pa je organizmu potrebno manje insulina da ga reguliše. Pomaže varenje i time reguliše probavu. 

Sve u svemu, jedna odlična namirnica za koju se poslednjih godina zna malo više, ali je domaćice i dalje izbegavaju jer mahom ne znaju šta bi s njom. A pogodna je za razna jela, od predjela, pa sve do deserta.

Ali da se vratimo na današnji recept za čorbu od sočiva sa slaninom

Potreban materijal (za 4 osobe): 300 gr zelenog sočiva, 1 glavica luka, 1 manja glavica celera, 3 kašike paste od paradajza, 1 kocka za goveđu supu, 1 kašika ulja, 100-150 gr slanine, začini (so, biber, nana, peršun). 

Sočivo sam prvo sipala u posebnu šerpu, nalila vodom pa stavila na ringlu da proključa. Zatim sam ga ocedila, sipala opet malo vode tek da ne bude suvo, pa ostavila sa strane (kao kod pasulja, prva voda se baca).

U drugoj šerpi, na malo ulja, hrskavo sam ispržila slaninu isečenu na kockice, pa je izvadila i stavila na upijajuću hartiju da se hladi i cedi.

Na masnoći od slanine, ispržila sam luk, dodala mu sočivo i celer iseckan na kockice, malo nane, pa nalila vodom (oko 2 prsta preko nivoa sočiva u šerpi). Stavila sam ga na ringlu da ponovo proključa, a onda smanjila vatru na najtišu i kuvala oko 20-25 minuta, dok povrće nije omekšalo. 

Probala sam, pa pošto je bilo kuvano, sipala u blender i grubo samlela. Vratila sam ga u šerpu, pa dodala pastu od paradajza i kocku za supu, a onda pustila da još jednom proključa. Probala sam, pa doterala ukus solju i biberom i posula peršunom.

Sipala sam čorbu u tanjire, posula kockicama pržene slanine, pa poslužila toplu, sa svežom salatom (ovog puta od kupusa).

Prijatno! 🙂

Napomena: Ako postite, samo izbacite slaninu i neka kocka za supu bude od povrća. Sve ostalo može da ostane isto.

#čorba #supa #sočivo #čorbaodsočiva #slanina #sočivosaslaninom #prženaslanina #posnomrsno #posno #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *