Sosovi, kremovi, namazi

Kikiriki namaz

Ovo je u stvari ono što zovu “puterom” od kikirikija, ali meni to malo neprimereno zvuči. Što zvuči, ali što mu je cenaaa… o tome i da ne pričamo. A pritom, toliko je jednostavno napraviti ga kod kuće, da mislim da je kupovanje onog industrijskog zaista samo bacanje para. O zdravlju i da ne govorimo, jer ja tačno znam šta sam u njega stavila, dok je onaj industrijski pun kojekakvih aditiva, da bi se što duže održao. Ovaj domaći može da se održi najviše do 5-6 dana u frižideru, a ako pravite manje količine (kao ja), neće ni stići da se pokvari. 😉

Moj dragi mnogo voli baš ovaj namaz, a ja ga osim kao namaz, koristim za mnogo toga. Stavljam ga u kolače, u jutarnje kašice, u one fine napitke tipa smuti, u poneka kineska jela od prženog povrća i još mnogo toga. Mogućnosti su neograničene.

A ovo je danas bila laka popodnevna užina za mog dragog…

Potreban materijal: 200 gr kikirikija (ako kupite sirov, morate malo da ga pecnete u rerni, ja kupim blanširani ili suvo počeni bez soli, pa smanjim sebi posao), 2-3 kašike ulja, malo soli, malo vode.

Kikiriki sameljem u nekoj od onih kuhinjskih seckalica, pa sipam u činiju sa poklopcem. Dodam prstohvat soli i ulje pa promešam. Ako je pregusto, dodam malo vode, da dobijem finu homogenu masu koja može da se maže. I to je to. S Poklopim činiju i čuvam u frižideru do upotrebe.

Lako, jednostavno, jeftino i ukusno. I verujte mi, kad jednom probate, više nikada nećete baciti pare na industrijski. 😉

Prijatno! 🙂

 

#puterodkikirikija #kikirikinamaz #namazodkikirikija #kikiriki #posno

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *