Crvenkapine tajne i saveti iz kuhinje

Kozmetika iz kuhinje: Krema za lice

Kao što već znate, kod vaše Crvenkapice prolaze samo prirodne stvari. Trudim se da što više koristim prirodno, što se odnosi kako na hranu koju sa zadovoljstvom kuvam i jedem, tako i na kozmetiku koju koristim. Mišljenja sam da ono što nije dovoljno dobro da se bez problema može pojesti, nije dovoljno dobro ni za kožu, pa tako volim sama da pravim tzv. kozmetiku iz kuhinje, a ono što danas želim da vam predstavim jer moja divna krema za lice na bazi kokosovog ulja.

Mislim da smo se mi, sa ovih prostora, prvi put susreli sa kokosovim uljem u raznim preparatima za sunčanje, koji se koriste još od ’60-ih i ’70-ih godina prošlog veka. Plaže su nam mahom mirisale na kokos, što je nekima smetalo, dok su drugi, koji ga vole, uživali u njegovim blagodetima. Znali su da će se sa mora vratiti sa preporođenom kožom, što zbog uticaja morske vode, što zbog kokosovog ulja koje su neštedimice mazali, trudeći se da pocrne.

U to vreme sunce još uvek nije bilo toliko opasno za kožu, tako da su se mnogi čvarili po ceo dan jer je prosto bilo sramota vratiti se s mora beo. Odmah te drugari pitaju: “Pa ništa nisi pocrneo, jesi ti uopšte bio na moru?”

Danas o šteti nanetoj izlaganju suncu u periodu kad najjače sija (od 11 do 17h) znamo mnogo više, jer je melanom jedan od najčešćih oblika raka koji se javljaju poslednjih decenija. Naravno, ne možemo i ne treba da se potpuno odreknemo sunčevih zraka jer i oni imaju svoju funkciju, pa je blago izlaganje u kratkim periodima (ne više od pola sata) u vreme pre i posle naznačenog perioda izuzetno blagotvorno. Potrebno nam je za stvaranje vitamina D koji je izuzetno koristan kao prevencija više različiotih bolesti.

U jednoj od emisija Džejmija Olivera, čula sam informaciju da je upravo zbog klime koju Britanija ima, pretežno kišovite i sa malo sunca, multipla skleroza poslednjih decenija postala bolest br.1, jer je jedan od okidača za ovu tešku bolest nedostatak vitamina D. Najteže su bili pogođeni rudari, koji čak i ono malo vremena što bi mogli da vide sunce, provedu na poslu, pod zemljom. Zbog toga su se njihove žene dosetile pa počele u ishranu da im ubacuju morske alge, koje su jedan od velikih izvora vitamina D. Pametno, zar ne? Čak i ukusno. Ne znam da li se probali alge, ja jesam i baš ih volim, tako da ih često koristim.

Ali da se vratimo na kokosovo ulje, koje je prava blagodet za ceo organizam jer je podjednako dobro kako u ishrani, tako i u kozmetici. Jedno je od najzdravijih ulja. Kažu da su, davno, rađena neka istraživanja na svinjama. Počeli su da im ubacuju kokosovo ulje u ishranu i primetili da svinje od njega mršave. Naravno, to nije bilo dobro jer što se svinja tiče, cilj ih je ugojiti, ali s obzirom na to da nam je mnogo organa vrlo slično njihovim, direktan zaključak je da i nama pomaže u mršavljenju. Pomaže definitivno, to sam već pominjala u receptu za keto masne bombice.

A kao što rekoh, osim što je odlično u ishrani, može se koristiti i za negu kože i kose, jer osim nekih masnih kiselina, sadrži i vitamine E, K i minerale. Zbog toga lepo hrani kožu, hidrira je a da pritom ne ostavlja masni trag, čisti je, umiruje, deluje protiv eventualnih bakterija i gljivica, protiv bubuljica, štiti kožu od štetnog uticaja sunca, pa tako i od starenja i propadanja.

Može se mazati i direktno na kožu i kosu, a veoma lako možete napraviti i kremu kao što je ova moja. Ona osim kokosovog ulja, sadrži i dodatnu količinu vitamina E i eteričnog ulja lavande, koje osim što miriše i deluje umirujuće na kožu, ima i opuštajuće aromaterapeutsko dejstvo. Sve to samo doprinosi zdravlju kože lica i tela.

Rekoh li ja da je jestiva? Eto, i sami vidite, ništa što sam u nju stavila nije škodljivo. Zaista je izuzetno fina i može se koristiti za negu celog tela, kose, kao i za masažu.

Evo recepta:

Potreban materijal (na slici iznad): 100 ml kokosovog ulja (ekstra devičanskog), 5 kapsulica vitamina E, 50 kapi eteričnog ulja lavande; za pakovanje, čista kutija neke potrošene kreme.

Kokosovo ulje se na nižim temperaturama stegne, tako da ga je potrebno otopiti na pari, da se zagrevanjem ne bi uništili njegovi korisni sastojci. Zato sam ja odvojila otprilike toliko, stavila ga u malu šerpu, a onda nju stavila iznad druge, malo veće, u kojoj je na dnu bilo malo ključale vode. Voda ne treba da dodiruje dno šerpe u kojoj je ulje, tu je samo da bi se ulje postepeno otopilo. 

Kad se kokosovo ulje otopilo, sklonila sam ga na stranu i u njega dodala eterično ulje lavande i svih 5 kapsulica vitamina E, pa dobro izmešala plastičnom kašičicom, i  to je bilo to.

Gotovu kremu sam sipala u dve manje kutijice od potrošenih krema, zatvorila i odložila u frižider da se potpuno stegnu.

S obzirom da je na bazi ulja, a da se ulje na visokim temperaturama topi, kremu je, naročito preko leta, najbolje držati u frižideru. Ali čim uzmete malo u ruke, u dodiru sa dlanovima veoma brzo se topi, tako da je odmah spremna za korišćenje. Ja je obično izvadim iz frižidera 15-tak minuta pre upotrebe da malo omekša.

Probajte i podarite svojoj koži prvoklasnu negu na jednostavan i jeftin način.

Voli vas vaša Crvenkapica 🙂

#kozmetika #prirodnakozmetika #kozmetikaizkuhinje #kremaodkokosa #kokosovoulje #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *