Crvenkapine priče

Merilin Monro

U poslednje vreme gde god pogledam vidim nešto o slavnoj i predivnoj Merilin Monro. Bila je jedna od ne preterano cenjenih, ali veoma dobro upamćenih glumica zbog lepote i seksepila kojim je svaki atom njenog tela i duše odisao.

Prvo pre neki dan na Fejsbuku, uđem u jedan od onih blesavih kvizova koji kao treba da kažu nešto o meni na osnovu slika koje sam postavila (a kod mene ih zaista nema mnogo). Kviz je bio na temu: Koji poznati ženski sex-simbol ste vi? I šta mislite šta mi je ispalo? Pa upravo ona. 🙂

Napisali su mi: “Zlatne loknice i crvenkaste žarke usne… Te krivine… i taj seksi ženski glas… Ko bi drugi bio na prvom mestu nego Merilin Monro – glavni lik američke seksualne ikonografije.”

Naravno, iz zezanja sam to stavila na svoj zid i napisala da smo Merlinka i ja k’o sestre bliznakinje. Aha, važi… 😀

Iskreno rečeno, ne smatram sebe lepoticom niti sam ikada nešto postigla na osnovu izgleda, ali bilo mi je slatko to da me porede baš sa njom.

Danas sam, vrteći kanale, naletela na njen film “Sedam godina vernosti” i s apetitom ga odgledala. Da se razumemo, nije ona bila ni velika glumica a još manje pevačica, ali je odisala, osim seksepila, tom nekom jednostavnošću, trapavom ženstvenošću jedne, u suštini, dobre ženice. Na momente glamurozna, na momente sušta suprotnost, skoro obična domaćica.

U suštini, bila je jedno duboko nesrećno stvorenje koje je svet obožavao, a koja je celog svog kratkog života tražila ljubav i nije je nalazila. Usud lepotica, retke su one koje su doživele veliku ljubav.

Sećam se, jednom sam nešto slično čula u nekoj emisiji iz usta naše filmske dive Tanje Bošković da nikada u životu nije bila obožavana (od strane nekog muškarca). Zamislite to, Tanja, koja je kod nas oduvek važila za seks simbol i koja i danas, kada je zagazila u sedmu deceniju života, izgleda fenomenalno i čini ljubomornim mnogo mlađe koleginice gde god da se pojavi. Tanja, koja zaista pleni svojom pojavom.

Elem, sirota Norma Džin Bejker (za one koji ne znaju, to je kršteno ime Merilin Monro) bila je mučeno stvorenje otkad se rodila. Nikad voljena, prvo od strane roditelja. Rođena kao vanbračno dete koje otac nije želeo i to iskoristio da ode od njene majke čim je saznao da je trudna. Majka ju je dala na čuvanje i obilazila vrlo često ali je nikada nije ni zagrlila ni poljubila.

Kasnije je odrastala po sirotištima, po hraniteljskim porodicama, a udala se prvi put sa svega 16 godina da bi izbegla povratak u sirotište…

Udavala se i razvodila još nekoliko puta, promenila više slavnih ljubavnika uključujući i samog predsednika Kenedija. Mislim da je to što je doživela sa njim bilo samo dno jer em je morala da se krije i tajnim putevima dolazi na sastanke s njim, em je on tretirao kao parče mesa, iako je sam bio katastrofalan ljubavnik.

Glumica Endži Dikinson, koja je takođe bila jedna od njegovih ljubavnica, opisala je njegove ljubavničke moći kao “najnezaboravnijih petnaest sekundi njenog života.” Imao je mnogo slavnih ljubavnica a da nijednoj nije pružio apsolutno ništa. Sebičan kakav je bio, trošio ih je da smanji stres pod kojim je konstantno bio.

Merilin je po privatnim odajama Bele kuće tumarala pijana i drogirana. Na sebi je imala samo kombinezon i grudnjak, da bi mu uvek bila dostupna, kad god mu se prohte. I naravno, posle izvesnog vremena je bila otpisana, odbačena kao krpa, jer bila je samo jedna u nizu njegovih ljubavnica, ništa više.

Nešto malo ljubavi dobila je od slavnog pisca Henrija Milera, ali i to je bilo kratkog daha. Jednostavno, za nju u ljubavi nije bilo sreće.

Više puta je dizala ruku na sebe i bila spašavana, ali tog 5. avgusta 1962.god. otišla je bez povratka kažu, od prevelike doze barbiturata, mada se ne zna da li ih je sama uzela ili joj je neko u tome “pomogao”. Nikada nije objavljeno šta se zaista desilo.

I bez obzira što je i danas pamtimo, ona sama od života nije dobila mnogo. Tuga. 🙁

A mnogo je takvih priča, priča o slavnim i predivnim ženama koje je publika obožavala, a u životu nisu pronašle ljubav. A život bez ljubavi, bar za mene, zaista nema nekog smisla.

Zato, ono sa početka, da ličim na nju… neka, hvala. Niti sam ikada bila neka posebna lepotica, niti sam sebe smatrala takvom. Ono sam što sam, sa “obe noge na zemlji”, ali sam srećna žena, koja je bila, i koja je i danas i voljena, i voli. 🙂

 

* Napomena: Podatke u priči vezane za biografiju Merilin Monro pronašla sam u knjizi Elizabet Abot – “Istorija ljubavnica”. Fenomenalna knjiga sa mnoštvom podataka koji će vas iznenaditi i moja topla preporuka za čitanje, ukoliko vam dođe do ruku. 🙂

 

#m.m. #marylinmonroe #merilinmonro #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *