Topli i hladni napici

Mohito koktel bez alkohola (Mojito virgen)

Mohito koktel je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih. U principu, on i inače nema mnogo alkohola (svega 10%), ali kao i za mnoge druge, tako i za ovaj koktel postoji verzija bez alkohola, koju u originalu, na španskom jeziku zovu Mojito virgen (devičanski mohito).

Nastao je na Kubi između 1910 i 1920. godine, a konačan recept za ovaj divni koktel prvi put je zabeležen 1946. godine, onako kako se u to vreme pravio u baru “La Bodegita del Medio” (“La Bodeguita del Medio”) u Havani. Sam naziv, potiče od kombinacije dve reči, imena kubanskog sosa “moho”, za koji kažu da odgovara karakteru samog koktela, a drugi deo potiče od reči “mohadito”, što znači vlažan.

Ovaj koktel je vrlo brzo postao popularan po barovima Kube i postoji u mnogo verzija, a priča se da je za njegovu popularnost najviše “kriv” pisac Ernest Hemingvej, koji je u to vreme živeo na Kubi i bio njihov čest posetilac.

Sami Kubanci se malo spore oko nastanka koktela jer po nekima je to koktel koji je nastao još u XVI veku, u čast Ser Frensisa Drejka koji je posle napada na Kartahenu de Indias doplovio do obala Kube. Na brodu je bilo mnogo bolesnih od dizenterije i skorbuta, pa su im napravili lek koji je u sebi sadržao vrlo loš rum, kome su ukus pokušali da poboljšaju stavljajući nanu i citruse. Taj koktel, nazvan je “El Draque”, u čast samog Ser Frensisa Drejka. Vrlo je sličan današnjem Mohitu, pa se zbog toga još uvek polemiše oko nastanka.

A u principu, kokteli su i nastali da bi se zamaskirao loš kvalitet alkoholnih pića koja su razne male destilerije pravile u vreme prohibicije u SAD, a i ranije. Prvi je, kao i sve dobre stvari, nastao sasvim slučajno, kao mešavina vrućeg destilata sa šećerom i limunom, koji se onda dopunjavao raznim biterima (alkoholnim začinima) i rashlađivao ledom.

Bilo kako bilo, moj današnji Mohito je bezalkoholna verzija svog ozbiljnijeg brata Kubanca. Idealan za one koji bi hteli da probaju ukus ali ne žele da piju i alkohol. Pravo letnje piće za petak i opuštanje posle radne nedelje.

Često na internetu petkom viđam razne sličice premorenih ljudi sa natpisom “Hvala Bogu što je petak” (“Thank God it’s Friday”). Kad su neki klasični poslovi u pitanju, gde se vikendom ne radi, to još i može da se kaže. Ali ima i onih, kod kojih ako samo pomisliš na to: “Hvala Bogu što je petak”, jednostavno mora da se desi nešto zbog čega ćeš morati da radiš i u subotu, a možda i u nedelju.

Sećam se, dok sam radila u Telekomu na centrali, kad sam radila treću smenu, poslednja dnevna završavala se u ponoć. Kad nešto malo pre ponoći ta poslednja grupa kolega krene sa posla, neko se nađe vickast pa nam kaže: “Devojke, želim vam mirnu noć”. To je obično delovalo kao najgora kletva, jer te noći bismo se razbile od posla i dešavalo se sve što je moglo da se desi, od manijaka koji zovu celu noć, do eventualnih tehničkih problema.

Zato, bolje zaobiđite tu rečenicu, smućkajte sebi jedan Mohito (sa ili bez alkohola, po želji), smestite se na neko lepo mesto i uživajte. Klasičan Mohito je isti kao ovaj, samo što sadrži i kubanski beli rum (otprilike 1 rakijsku čašicu po čaši koktela).

Moram da napomenem da sam se za ovaj recept pripremala dugo i čak uzgojila sopstvenu Mohito nanu na terasi. Ali, isplatilo se!

Evo recepta:

Potreban materijal (za 2 osobe): 2 limete, 10-tak listića nane, 2 kašičice šećera, 1/2 l gazirane kisele vode, led.

Limete sam prvo dobro oprala i ostavila da odstoje u rastvoru vode i sode bikarbone oko pola sata. Zatim sam ih dobro obrisala, pa jednu iscedila, a drugu rasekla na pola, isekla dve tanke kriške za dekoraciju a ostatak iscedila.

Listiće nane sam oprala, osušila na kuhinjskom ubrusu, pa ostavila nekoliko za dekoraciju (najbolje onih sa vrha biljke), a ostale uvila zajedno kao cigaru, pa sitno iseckala.

Vrhove visokih čaša sam namazala sokom od limete, a onda uronila u teglu sa šećerom, da bih dobila taj utisak “zaleđenog” vrha čaše.

U pripremljene čaše sam ubacila po kašičicu šećera, pa podelila iseckanu nanu i malo izgnječila drvenim tučkom (od avana) da pokrenem sokove. Zatim sam u obe čaše ulila jednake količine soka od limete i sve to dobro promešala, da se šećer istopi.

Napunila sam čaše do vrha ledom, na svaku stavila po kolut limete, zalila sve kiselom vodom i malo promešala dugačkom kašičicom, dodala slamke i nekoliko listića nane za dekoraciju i poslužila na terasi, kao divno popodnevno osveženje.

Kao što rekoh, ako želite originalni, u sve ovo pri kraju, pre nego što sipate vodu, dodajte 1 rakijsku čašicu belog ruma.

Divan je, osvežavajući, i prosto mami da pustite neku lepu kubansku muziku (recimo album “Buena Vista Social Club”) i bar u mislima odlutate u neke lepše i toplije krajeve…

Prijatno! 🙂

 

#koktel #mohito #mojito #bezalkohola #virgen #virgin #mojitovirgen #mojitovirgin #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *