Testenine, lazanje, rizota

Pasta sa belim lukom, uljem i papričicom (Aglio, olio e peperoncino pasta)

Pasta sa belim lukom, uljem i papričicom (Aglio, olio e peperoncino pasta) je još jedna u nizu jednostavnih pasta iz već poznate kuhinje siromaha (La cucina povera). Ali, bez obzira što je jednostavna i sa svega nekoliko sastojaka, ova pasta je izuzetno ukusna.

Čini mi se da su kod nas paste intenzivnije počele da se spremaju tek negde ’80-ih godina prošlog veka i mnogo toga smo pogrešno radili. Uglavnom su nam se paste (najčešće špageti) davile u sosu koga je uvek bilo previše. U to vreme je počela da se masovno proizvodi i prodaje instant varijanta “špageti milaneze”. Sećam se žute kutije na kojoj je bio tanjir sa špagetima u crvenom sosu. Au, grozote! Sećam se, u kutiji je bio neki instant sos u kesici koji se meša sa vodom, pakovanje špageta i kesica parmezana. U svakom slučaju, taj sos je bio užasan, čista hemija, koja grebe grlo. Još kao dete, jela sam je nekoliko puta i sećam se da mi je svaki put bilo muka.

Nisam to odavno videla, mada me ne bi začudilo da mi neko kaže da još uvek postoji, ali moj mozak odbija da ga registruje na polici u prodavnici. Ali, koliko vidim, i sada postoje neke instant varijante sosova koje se mešaju sa vodom ili pavlakom za kuvanje i tako dobijete špagete sa četiri vrste sira, bolonjeze, karbonara i možda još nešto. Neka, hvala. NIKAD, pa ni tad. Ne mogu ni da zamislim da neko može ga bude toliko lenj, i bukvalno i intelektualno, da u današnje vreme ne može da nađe neki jednostavan recept koji će spremiti od početka do kraja sam, bez upotrebe hemije. Pritom, ono što me najviše ljuti je to što su na reklamama najčešće mlade mame, koje tu hemiju serviraju sopstvenoj deci. Strašno!

Ali da ne idem dalje, pošto me takve stvari izuzetno ljute, pa ponekad preteram. Neka svako radi po svojoj savesti. Naravno, ako nekome mogu da pomognem, tu sam. Nisam ne znam kakav ekspert, ali ipak, o ovoj temi znam poprilično.

Elem, ovo je jedan od osnovnih i najjednostavnijih recepata za pastu koje znam. Sadrži sastojke koje skoro svi uvek imamo u kuhinji, tako da je spas u trenucima kad nemate vremena ni za kuvanje, ni za kupovinu, ili kad pred platu počne da vam duva promaja kroz novčanik. Pravi se od maslinovog ulja, belog luka i papričice. Papričica može da bude sušena, a može da bude i sveža. Pošto nisam baš mnogo luda za ljutim, volim ljutkasto, ali ne i preljuto, našla sam neko, za mene, kompromisno rešenje. Ali, o tome u samom receptu…

Potreban materijal (za 2 osobe): 180-200 gr paste po izboru (obično se koriste špageti, ali ja sam koristila integralne penne jer sam njih imala u kući), 4-5 kašika maslinovog ulja, 4-5 čenova belog luka, 2 suve paprike, malo čilija u prahu, so, biber; za služenje, malo parmezana i nekoliko maslina.

Kao što rekoh, ne volim kad je jelo previše ljuto, pa sam našla neko svoje rešenje. Umesto ljute papričice, koja može biti i sveža i sušena, ja koristim sušenu papriku, onu koja se kod nas prodaje u vezama po 10-tak komada i uglavnom koristi za punjenje. Uzmem dve suve paprike, malo ih iscepkam pa stavim u blender za suve sastojke i sameljem. Dobijem pahuljice otprilike kao što je ona krupna tucana paprika, u to dodam malo čilija u prahu, tek da bude ljutkasto i bude taman kako treba. Naravno, ako volite ljuto, iseckajte svežu papričicu i uživajte. 😉

Dakle, pastu stavim da se kuva, pa za to vreme očistim beli luk i isečem ga na kružiće, i sameljem paprike.

Kad pasta bude u dobroj meri već kuvana, u tiganj sipam maslinovo ulje (najbolje koje imam), pa kad se zagreje, ubacim prvo papriku i kratko je propržim samu, a onda dodam beli luk i čim krene da se prži sklonim tiganj sa vatre, jer beli luk lako može da pregori, a onda bude gorak.

Dodam malo soli i bibera, ocedim pastu pa i nju dodam u tiganj i vratim još malo na vatru. Sve dobro izmešam, da se pahuljice paprike lepo uhvate za pastu, pospem sa malo parmezana, dodam nekoliko maslina i poslužim odmah, jer kako kažu Italijani “pasta nikoga ne čeka”.

Prijatno! 🙂

 

#lacucinapovera #pastaaglioolioepeperoncino #pastasabelimlukomuljeimipapričicom #jednostavnapasta #brzapasta #jeftinapasta #testenina #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

2 thoughts on “Pasta sa belim lukom, uljem i papričicom (Aglio, olio e peperoncino pasta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *