Kolači, torte, slatkiši

Posne bombice sa suvim voćem

Ove bombice sa suvim voćem su, osim što su posne, i veoma zdrave jer u njima, osim ono malo u čokoladi, nema ni trunke dodatog šećera. Volim ovakve recepte i stalno sam u potrazi za njima, ali su mi svi nekako slični. Kombinuju se različite vrste voća, ali je sama izrada manje-više slična. No ne mari, nijedna od tih kombinacija nikada nije bila loša, a ukus je svaki put drugačiji.

I tako sam danas, bez određenog cilja, ušla u prodavnicu zdrave hrane i kupila 100 gr suvih smokava, 100 gr suvih kajsija i 50 gr brazilskog oraha. Usput sam se slatko ispričala sa prodavačicom koja se, kao i ja, trudi da prenese ljudima neke stvari koje zna, ne bi li počeli da razmišljaju o zdravijem načinu života, ali je neki napadaju i svađaju se sa njom jer ona priča o kvalitetu, a jedino o čemu narod razmišlja je cena. Da se što više dobije za što manje para, a kvalitet je nebitan. Potpuno je razumem.

Elem, donesem ja sve to kući, pogledam šta još imam po kuhinji i smislim nove, potpuno posne bombice. Ali, usput shvatim da u blenderu neću moći da ih sameljem, a da se mučim sa mehaničkom mašinom za meso zbog 200 gr suvog voća, nešto mi se nije dalo, i tako uzmem lepo dasku i nož, sednem, i krenem da seckam… Ali, seckajući se prosto uplašim koliko to opuštajuće deluje na mene. Uplašim se jer nož baš i ne bi trebalo da mi bude sredstvo za opuštanje, no dobro. Nasmejem se u sebi i setim se priče koju je mom drugu Vladi Arsiću (novinaru i piscu) ispričala jedna od čuvarki u ženskom zatvoru u Požarevcu, kada je sa njom radio intervju.

Elem, radila je sa ženama koje su počinile najteža krivična dela, ubistva i slično. Kaže da je bilo mnogo žena koje su bile sasvim fine, ali im je u jednom momentu prekipelo da budu nipodaštavane, mučene i tučene, pa su presudile mučiteljima. Takva je bila i jedna koja joj je bila među najdražima, sa kojom je često pila kafu. Pitala je jednog dana šta je uradila, a ova kaže da je ubila muža. Bio je alkoholičar, maltetirao je i tukao više od 20 godina, i jednog dana joj je prekipelo, pa je rešila da mu presudi. Čuvarka je upita:

– Pa kako ga ubi? Vatrenim ili hladnim oružjem?

– Vatrenim, najvatrenijim, odgovori ova vrteći glavom.

– Pa čime, pištoljem?

– Jok, sekirom.

– Pa kako kažeš vatrenim, a ubila si ga sekirom?

– Tako lepo. Ja sam ga na spavanju prvo ubila sekirom, a onda polila benzinom i zapalila. Kud ćeš vatrenije od toga?

Da nije tužno što se takve stvari i danas dešavaju, bilo bi smešno.

I tako ja danas seckam one voćkice i razmišljam kako me sve to opušta… Da nisam zastranila? Teško da bih ikada mogla da uradim tako nešto, čak i u samoodbrani. Na sreću, nikada se i nisam našla u situaciji da o tome razmišljam. Nadam se da i neću. Ne verujem u nasilje i verujem da bih se snašla da pobegnem pre nego da uradim tako nešto, ali i ako bih se našla u prilici, mislim da bih pre dala Bogu dragom da odluči ko treba da stada. Ako sam na redu, pa dobro…

Ali, to su isuviše teške teme. Vreme je posta i želela sam da smislim nešto što će biti zanimljivo za sve one divne ljude koji poste čak i na vodi. Zato su ove bombice bez ikakvih masnoća, mada im ne bi škodilo malo kokosovog ulja, ali neka sada ostanu ovakve. Probajte, zaista su divne. I naravno, koristite kombinacije voća koje najviše volite.

Evo recepta:

Potreban materijal: 100 gr suvih smokava, 100 gr suvih kajsija, 50 gr brazilskog oraha, kora i sok 1 pomorandže, oko 100 gr kokosa, 100 gr čokolade za kuvanje.

Iseckala sam smokve i kasije najsitnije što umem (vi ih možete samleti ako imate u čemu), pa sipala u dublju činiju. Brazilski orah sam samlela u blenderu, pa i njega dodala u činiju. Pomorandžu sam prvo očistila (stajala je u vodi sa zeolitom oko sat vremena), a onda narendala koru i iscedila sok, pa sve to dodala u činiju sa voćem.

Onda sam primetila da je malo retko, pa sam dodala 5 punih kašika kokosa i sve dobro izmešala rukom, da se sjedini. Ostavila sam ga da malo odstoji i da se sve dobro natopi, pa pravila kuglice i uvaljala ih u ostatak kokosa.

Na kraju sam otopila čokoladu na pari, pa pola kuglica umočila u nju i poređala na papir za pečenje, a onda stavila u frižider da se potpuno ohlade i stegnu.

Posle sat vremena, izvadila sam, poređala u papirne korpice i poslužila sa kaficom. Divne su, zdrave i izuzetno ukusne.

Probajte, uživajte i prijatno vam bilo 🙂

 

#posno #posnikolači #posnonavodi #posnebombice #bombiceodsuvogvoća #posnevoćnebombice #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *