Kolači, torte, slatkiši

Stari i pomalo zaboravljeni slatkiš – pečena bundeva

Malo sam se dvoumila oko toga treba li uopšte postaviti ovo kao recept, jer toliko je jednostavno, da recepta skoro da i nema. Ali, imajući u vidu koliko je bundeva zdrava a prilično zapostavljena, mislim da bi joj ipak trebalo posvetiti još malo pažnje.

Da kažem prvo nekoliko reči hvale za ovu jesenje/zimsku kraljicu. Osim što podmlađuje, jer sadrži dosta vitamina A, koji utiče na starenje ćelija, sadrži i mnogo beta karotena i vitamine C i E, koji podižu imunitet. I tu nije kraj; ona sarži 95% vode, ne goji, lako se vari, podstiče ubrzanje metabolizma, a tako je lagana da je dobra i za sasvim malu decu, ali i za odrasle, sa osetljivim stomakom.

Koristi se kao baza za razne džemove i sokove (skoro svi industrijski sokovi kao bazu imaju bundevu), kuva se i peče na mnogo načina, semenke mogu da posluže za grickanje, ali i za divne namaze i kao dodatak u domaćem hlebu i pecivima. Od semenki se pravi i predivno lekovito ulje koje je bogat izvor antioksidanata, ublažava nesanicu, smanjuje nadimanje, ali je i odlično protivupalno sredstvo, pa utiče i na smanjenje bolova od artritisa. Odlično je za mokraćne puteve i bešiku, a takođe i za prostatu. Koristi se i u kozmetičke svrhe jer je odlično za kožu i kosu.

Dakle, sa bundevom su mogućnosti neograničene. Koristite je što više sada kada joj je sezona, a na proleće pređite na tikvice, koje su podjednako dobre i zdrave. 😉

Evo recepta za brz, lak i nadasve zdrav slatkiš…

Dakle, recept, koji to i nije. 🙂

Bundevu sam oprala, pa isekla na lepe komade zajedno sa korom (kao na slici). Pleh za pečenje sam obložila papirom, pa ih poređala.

Ako je slatka, ne treba joj skoro ništa. Ali, da bi se na vrhu malo karamelizovala, posula sam je sa malo žutog šećera (može i sa malo meda), cimeta, muskatnog oraščića i vanil šećera.

Zagrejala sam rernu na 180 C, pa stavila bundevu da se peče dok lepo ne omekša i blago se karamelizuje na vrhu, za šta je dovoljno oko 45 minuta. Za svaki slučaj, pre nego što sam je izvadila bocnula sam je čačkalicom i prošla je kao kroz puter, tako da je definitivno bila gotova.

Izvadila sam je iz rerne, ostavila da se malo prohladi, a onda poslužila kao odličnu i zdravu popodnevnu užinu.

Ako je nikada niste jeli ovako, obavezno probajte, divna je. A ako jeste, pa niste odavno, podsetite se. 😉

Prijatno! 🙂

 

#bundeva #pečenabundeva #bundevaizrerne #crvenkapinakujna

Please follow and like us: