Sosovi, kremovi, namazi

Liptauer (namaz od sira)

Evo jednog divnog austrougarskog namaza od sira. Nastao je u gradiću Liptov na severu Slovačke, ali je ime dobio po nemačkoj varijanti njegovog imena, Liptau.

Liptauer je namaz koji postoji u više varijanti jer su se različiti dodaci stavljali u različitim krajevim nekadašnjeg austrougarskog carstva. Negde su se dodavale slane sardele, negde vlašac ili beli luk, negde neki drugi začini, ali osnova je ista, a to je mešavina nekog finog belog sira i putera.

Ja vam danas predstavljam varijantu koja se nama dopala i koja je jedna od osnovnih. U originalu, sprema se sa ovčijim sirom koji nisam imala, pa sam stavila sitan kravlji i ispalo je odlično. Vi stavite onaj koji volite.

Evo recepta:

Potreban materijal: 200 gr belog sira, 100 gr putera, 1 kašičica senfa, 1 kašika rendanog crnog luka, 1 kašika kapara, 1 kiseli krastavčić, so, 1 kašičica mlevene paprike, 1-2 kašike kisele pavlake (u zavisnosti od gustine), malo peršuna za dekoraciju.

Puter sam malo ranije izvadila iz frižidera da se zagreje do sobne temperature.

Crni luk sam očistila i sitno izrendala, kapare ocedila pa iseckala, krastavčić isto.

U činiju za mućenje sam stavila sir i blago ga izgnječila a onda dodala puter, crni luk, kapare, krastavac i mlevenu papriku, pa sve dobro umutila mikserom.

Pošto je bilo prilično gusto, da bi lepo moglo da se maže, dodala sam još 2 kašike kisele pavlake, pa još malo mutila.

Na kraju sam sipala u činiju za služenje, posula peršunom, poslužila uz tost i bio je odličan. 🙂

Prijatno! 🙂

Napomena:
 ovaj namaz može da se koristi i kao sos za umakanje štapića od povrća i raznih vrsta čipsa, ali bi u tom slučaju bilo dobro dodati malo više pavlake, da bi bio zgodniji za umakanje. Kako god ga poslužili, ukus će biti “prste da poližete.” 😉

 

#namazodsira #liptauernamaz #austrougraskakuhinja #dipodsira #crvenkapinakujna

Please follow and like us: