Supe, čorbe, variva

Nudl supa sa sušenim škampima

Svaki put kad odem u kinesku samoposlugu donesem kući nešto novo, što nikada ranije nisam probala. Ovog puta to su bili sušeni škampi. Do sada ih tamo nisam viđala, pa sam jednostavno morala odmah da ih kupim i probam, jer volim sve iz mora. Razmišljala sam šta da spremim sa njima, malo eksperimentisala dodajući ih u neka jela od povrća, a onda sam se setila nudl supe, i bio je to pun pogodak. Nastala je divna nudl supa sa sušenim škampima.

Spremila sam je, uslikala, pojeli smo je, ali sam se sve nešto snebivala da o njoj pišem. Već sam videla kako neki od vas kolutaju očima na pomen nečega što se ovde ne nalazi tako lako, ali sam onda stala pa se zamislila.

Ima u mom kraju jedna velika samoposluga sa veoma lošom upravom, tako da neku robu ne uzimaju, iako bi se prodala bez problema, dok drugu poručuju do besmisla, a ona stoji. Kad sam šefici tog objekta ukazala na to, da recimo nekog tamo krem sira ima sa 5-6 vrsta dodataka a ona uzima samo dve, rekla mi je: “Gospođo, ko će to ovde da kupi?” Ja ću, za početak, a verovano da ih ima još poput mene, odgovorila sam joj, ali nije bilo sluha za to.

Zato sam stala pa se zamislila i rekla samoj sebi: “Piši! Nikad ne znaš kome će jedan takav recept dobro doći”. Neko je možda isto tako, poput mene, kupio te sušene škampe i sad ne zna šta će s njima. I eto ideje! Supa je zaista predivna, tako da je toplo preporučujem.

A budući da se po svim marketima kod nas sada prodaju neka velika pakovanja nudli, znači da narodu nisu tako nepoznate. U svakom slučaju, supa je zaista ukusna, i po vrućinama kakve imamo ovih dana, sasvim dovoljna kao jedan fini ručak.

Evo recepta:

Potreban materijal (za 2 osobe): 2 manje šargarepe, 2 korena peršuna, 1 manja glavica crnog luka, 1 mala tikvica, 2 kašike ulja, 1 kašika sosa od ostriga, 1 kašika soja sosa, 2 listića (ona mala 5×5 cm) nori alge, 1 zamotuljak nudli, so, biber, malo mlevene ljute paprike (ako volite ljuto), 2 pune kašike sitnih sušenih škampa, malo peršunovog lista.

Prvo sam očistila sve povrće, pa šargarepu, peršun i tikvicu isekla na štapiće dužine oko 2cm, a luk na rebarca.

U šerpu sam sipala ulje, stavila da se zagreje, a onda ubacila prvo luk, pa ga malo propržila, a onda dodala i ostalo povrće, pa nastavila da pržim još par minuta, čisto da počne da dobija boju.

Zatim sa dodala 3 šolje vode, pa pustila da proključa, a onda smanjila temperaturu, pa dodala začine. Nori alge sam malo usitnila pa ubacila u šerpu, sipala sam sos od ostriga i soja sos, pa polupoklopljeno ostavila da se kuva desetak minuta, tek da povrće malo omekša.

Zatim sam dodala nudle, pa isključila ringlu, a ostavila na njoj šerpu još oko 5 minuta da se i nudle skuvaju. Onda sam ubacila i sušene škampe, izmešala, pa doterala ukus začinima i bilo je to sve.

Poslužila sam supu toplu, posutu sa malo peršunovog lista i bila je zaista izuzetno ukusna. Za mene su sve supe (a u poslednje vreme su to često baš ove istočnjačke) pravi lek i melem za dušu. Znam da kod nas baš i nisu uobičajene, ali ako rešite da im date šansu, postoji mogućnost da se i vi u njih zaljubite kao ja.

Prijatno! 🙂

#supa #nudlsupa #sušeniškampi #nudle #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

2 thoughts on “Nudl supa sa sušenim škampima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *