Supe, čorbe, variva

Hipokratova čorba (posna)

U naslovu današnje čorbice stoji da je posna. Stavila sam oznaku jer vidim da poslednjih dana više tražite recepte za posna jela, što je potpuno razumljivo jer je post u toku. Recept je odličan, a posna je potpuno, na vodi, tako da je pogodna za sve dane.

Prošle godine su u jednom momentu sve novine objavile ovaj recept. To obično tako biva, jer novinari “prepisuju” jedni od drugih, kad nemaju o čemu da pišu. Ali nema veze, kad su korisne stvari u pitanju, nemam ništa protiv. Ovu čorbu je, inače, ’30-ih godina prošlog veka promovisao dr Maks Gerson, nemački lekar koji osmislio način ishrane za najteže bolesnike poznat pod nazivom Gersonova terapija. Ona osim ovakvih jela uključuje i sokove od povrća koji se naročito koriste u lečenju malignih bolesti. Lečenjem sokovima od povrća i strogim postom kasnije se bavio i austrijski lekar dr Rudolf Brojs, sa prilično velikim uspehom, s obzirom da njegova terapija deluje tako da telo strogim postom praktično “pojede” rak i izleči se samo.

Ne znam koliko sam uspela da vam objasnim o čemu je reč ali, u svakom slučaju, ovo su alternativna lečenja koja su dala baš dobre rezultate a pritom nisu škodljiva po sam organizam. U lečenju tih teških bolesti koristi se hemoterapija koja je vrlo agresivna i pomaže, ali pritom uništava ne samo ćelije raka već i mnogo toga pride. Nadam se da vas nisam udavila ovim podacima, mnogo toga sam pročitala i isprobala kad se moj dragi lečio, tako da sam dosta i naučila. Ali reći ću vam samo još ovo, pa se vraćam na temu.

NIKADA, ali NIKADA nemojte ćutati o bolestima, ni o svojim ni o bolestima bližnjih. Nikad se ne zna ko zna nešto više od vas i ko može da vam pomogne. Daleko bilo, nikome ne želim ono što smo mi prošli, ali ako ikome ikada zatreba nešto od literature ili savet, neka mi se slobodno javi. Imam dosta toga i pokušaću da pomognem u svakom slučaju.

A sada nešto o današnjem receptu. Dakle, čika Gerson ga je promovisao kao recept za lečenje najtežih bolesti, ali to je pored toga i odlična čorbica za podizanje imuniteta, što nam je u ovom momentu izuzetno potrebno s obzirom da virusi haraju. Zato sam rešila da vam je danas predstavim i ja. Po Gersonu, ova čorba povoljno deluje kod lečenja tuberkuloze, alergija, regulisanja krvnog pritiska, bolesti bubrega, ateroskleroze, multiple skleroze, artritisa, autoimunih oboljenja i na kraju i malignih bolesti. I kao što već rekoh, povoljno utiče na čišćenje organizma i podizanje imuniteta, a pritom, ima vrlo slične sastojke kao klasična italijanska minestrone čorbica. I nije samo lekovita već i veoma ukusna, a po hladnom vremenu, lepo zagreje ceo organizam iznutra, naročito ako je malo zaljutite (ovo važi za zdrave, naravno).

Pa da pređemo na recept…

Potreban materijal: 1 koren celera srednje veličine, 1-2 korena peršuna, 2 glavice crnog luka, 1 veći praziluk, 3-4 čena belog luka, malo više peršunovog lista, 600 gr paradajza, 400 gr krompira, so, biber, nešto od začina koje volite (ja sam stavila po malo bosiljka, ruzmarina, origana, muskatnog oraščića i vlašca).

Prvo sam očistila celer, peršun, crni luk, praziluk i krompir pa sve iseckala na sitne kockice i stavila u veću šerpu.

Pošto nije sezona paradajza, kupila sam dve konzerve pelata, otvorila ih i sipala preko povrća, pa dodala malo vode, koliko je potrebno da povrće ogrezne. Treba da se kuva u što manje vode.

Stavila sam na ringlu i zagrejala do ključanja, a onda smanjila temperaturu na minimum, poklopila i kuvala na tihoj vatri oko 45 minuta.

Zatim sam očistila beli luk, isekla ga na tanke listiće, pa i njega dodala u čorbu, začinila, izmešala i uključila na malo jače da još jednom proključa.

Poslužila sam je toplu, posutu sa malo vlašca i sa malo krutona od crnog hleba. Po današnjem tmurnom i hladnom danu, baš je prijala.

Probajte je kao preventivu, ne dajmo virusima da nas savladaju.

Prijatno i neka vam je na zdravlje! 🙂

Napomena:

Kažu da je ne treba kuvati u aluminijumskom posuđu (nije mi baš najjasnije koje je to, ali valjda ono emajlirano, ja imam čelične šerpe i pretpostavljam da je to u redu) i da bi bilo dobro jesti srebrnim priborom (mislim da je malo preterano, ali dobro).

A što se začina tiče, u većoj količini je dozvoljen jedino peršun, a u manjim količinama: kapar, kim, piment, lovor, muskatni oraščić, origano, šafran, žalfija, kiselica, čubar, majčina dušica, dakle – lekovito bilje.

 

#hipokratovačorba #hipokrat #gerson #gersonovaterapija #posnačorba #posnonavodi #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *