Salate

Salata od bele rotkve sa orasima

Uđem juče u najbližu prodavnicu da kupim nešto za salatu i na polici spazim belu rotkvu. Lepe, čvrste glavice, a nije ni mnogo skupa. Pošto je odavno nisam spremala, kupim odmah nekoliko komada i krenem kući, da je “privenčam” sa pečenim krompirićima. Rendajući je shvatim da o njoj nikada nisam pisala, pa tako okinem nekoliko snimaka da bih mogla i vama da pokažem kakva je bila moja salata od bele rotkve sa orasima.

I tako, rendam ja rotkvu i razmišljam o staroj srpskoj psovci “rotkve tebi strugane”, koju sam prvi put čula u Nušićevoj “Gospođi ministarki”. Taj nekadašnji nobles nije koristio proste, narodske psovke, ali daleko od toga da ih nije koristio uopšte. Pričala sam vam već o baka Anki, svekrvi tetke mog dragog i njenoj psovci “glagol mene bajadera”, e taj rad. Te “rotkve strugane” u stvari znače nešto što nema šanse da ikada dobijete od nekoga. U istu svrhu, koristilo se i “šipak ćeš da dobiješ to što si zamislio”. 

Postoji sijaset takvih psovki na koje se niko posebno ne vređa kao što je “ma idi u peršun”, koje obično upućujemo nekome ko nam je, recimo, rekao nešto a mi to shvatili preozbiljno, pa se uplašili: “E idi u peršun, što me prepade”, recimo nešto tako.

Ili kad vas neko pita gde ćete, a vi baš ne biste da mu kažete pa odbrusite: “U du*e na vašar”

A tek one gde se psuje, ali kao na finjaka, pa se ne pominje familija nego se psuje panaija, gajde, sunce, ‘lebac, itd… Tu ih ima baš mnogo. Moj tata je, kad mu neko priča kako ga je neko nešto zavrnuo ili prevario, znao da kaže: “Uh, ‘lebac mu se ogadio”, dok mi je moj nekadašnji šef i velika “TV zvezda” Mirko Alvirović znao da kad treba da me pohvali zbog nečega kaže: “Ma j…. li ti gajde, opasna si”. Zašto baš gajde, nemam pojma, al’ tako mi je i rođendan čestitao. 

Istražujući malo “rotkve strugane”, naleteh na objašnjenje šta znači “oprem dobro”, što je naš veliki umetnik Rambo Amadeus (o kome uvek govorim sa velikim poštovanjem), upotrebio kao naziv za jedan od svojih albuma. Elem, “oprem dobro” zvuči sasvim obično, ali se iza toga krije u stvari jedna od tih pristojnih psovki koja znači nešto kao “nataći nekoga na muški polni organ”. Pristojno, a? Sramota! 

I tako, mogla bih da ređam još dugo, ali ovo je ipak priča o beloj rotkvi, koju sam spremala juče. Ovo povrće ima veoma malu energetsku vrednost, a pritom je riznica korisnih vitamina (C, A i B grupe), kao i minerala i enzima koji utiču na podmlađivanje organizma.

Bela rotkva je odličan čistač krvi, naročito lošeg holesterola i triglicerida, zatim, utiče na izbacivanje tečnosti, olakšava varenje masnoća, deluje antibakterijski kod bolesti disajnih puteva, izuzetno je dobra za žene i još mnogo toga. 

Nažalost, ima i bolesti kojima baš i ne pogoduje, pa je treba izbegavati, kao što su upale i čirevi na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i kod onih sa obolelim bubrezima. Kao i sve drugo, i bela rotkva je za nekoga lek, a za nekoga “otrov”. 

Kažu da je ne treba soliti jer tada postaje štetna i da je treba jesti odmah, čim se pripremi, jer stajanjem oslobađa otrovne sastojke (ovo isto važi i za crni luk ako stoji sirov, kao i za kuvani spanać).

Zemlje Dalekog istoka belu rotkvu koriste svakodnevno, dok je kod nas poprilično zapostavljena. Oni je spremaju na više načina, dok se kod nas mahom sprema kao salata i obično meša sa još nečim. Ja sam je danas pomešala sa šargarepom i orasima i bila je odlična, a uz to i posna, što je bitno za one koji trenutno poste.

I da ne dužim više, evo recepta:

Potreban materijal (za 4 osobe): oko 400 gr bele rotkve, 2 veće šargarepe, 100 gr oraha, biber, peršunov list, maslinovo ulje, jabukovo sirće.

Očistila sam šargarepu i belu roktvu, pa ih izrendala na krupnoj strani rendeta i stavila u veću činiju. 

Orahe sam isekla ne baš mnogo sitno, pa i njih dodala u činiju sa povrćem.

Zatim sam dodala malo bibera, peršunovog lista, 2 kašike maslinovog ulja i oko 2 kašike jabukovog sirćeta, pa dobro izmešala. Probala sam, a onda podelila u činijice i poslužila uz pečene krompiriće. 

Bila je odlična, osvežavajuća, lagana, ma pravi “praznik za nepce”. 

Prijatno! 🙂

#belarotkva #rotkvestrugane #salataodrotkve #salata #orasi #salatasaorasima #salatasašargarepom #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

2 thoughts on “Salata od bele rotkve sa orasima

    1. Veliko hvala, draga moja Miro 🙂
      Ta sa kupusom je ona koju smo naučile od svojih mama i baka. Htela sam da je izbegnem, a po glavi mi se motala čuvena Waldorf salata, pa sam inspirisana njom, smislila ovu. Probajte, mislim da će Vam se dopasti. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *