Ideje za doručak

Sendvič Monte Kristo

Imam utisak da o sendvičima ne razmišljamo mnogo. Spremamo ih skoro svakodnevno bez nekog preteranog udubljivanja, od onoga što imamo u kući. To je ono najbrže i najjednostavnije, što pojedemo onako usput i na brzinu. Ali ima nekoliko stvarno poznatih, kao što je sendvič Monte Kristo, koji se sprema u celom svetu, sa manjim odstupanjima što se tiče sastojaka.

Negde se sprema sa šunkom, negde sa piletinom ili ćuretinom, varira i izbor sireva, ali u osnovi, to je sendvič sa sirom i šunkom, umočen u jaja, pa pržen na puteru. Jednostavan za pripremu, ne ni mnogo skup, a zaista odličan.

Istraživala sam poreklo ovog divnog sendviča, ali nisam našla mnogo. Svojataju ga Amerikanci, koji kažu da je nastao u rudarskoj oblasti Monte Kristo, u gradu Everetu, država Vašington. Ali, s obzirom da podseća na Krok msje, i ovaj je bio poznat pod nazivom “francuski sendvič”. Ima sličnosti i verovatno da je, ako je stvarno američki, ovaj divni francuski poslužio kao inspiracija, jer ima i slične sastojke.

Lično više volim Krok madam, koji mi je malo konkretniji. Ali i ovaj je veoma zanimljiv i zaista odličan. Recept koji želim da vam predstavim sam našla na internetu, na vlogu španske kuvarice (poreklom iz Ukrajine) Esbiete. Tako ga je lepo spremila i predstavila da sam morala danas da probam i ja.

Malo sam se plašila da mi se sve ne raspadne, jer se “zida” na tri sprata ali, uspela sam. A ako mogu ja, možete i vi, sigurno.

Evo recepta:

Potreban materijal (za 1 sendvič): 3 kriške tost hleba, 1 kašika majoneza, 1 kašičica senfa, 3 šnite šunke (koristila sam prašku), 3 šnite nekog topivog sira (koristila sam Gaudu), 1 jaje, 2 kašike mleka, so, biber, 30 gr putera.

Na dasku za sečenje poređala sam 3 kriške tost hleba, pa im prvo odstranila koricu. Ovo se radi da bi se sendvič lakše formirao i da se ne bi rasturao.

Dve kriške premazala sam tankim slojem majoneza, a jednu senfom. Na svaku sam stavila po jednu krišku šunke, i lepo je namestila da ne viri preko ivica hleba. Preko šunke sam stavila po jednu šnitu sira, pa i njega namestila da ne viri. Ako želite, možete da kupite i sir u komadu, pa da ga narendate, meni je ovako bilo lakše.

Na prvu nafilovanu krišku stavila sam drugu (onu sa senfom), a onda treću obrnula na drugu, tako da je sa gornje strane bio samo hleb.

Razbila sam jaje u dublji tanjir, pa ga malo umutila. Dodala sam mu i mleko, posolila, pobiberila, pa još malo umutila.

Stavila sam tiganj na ringlu da se zagreje, pa onda dodala puter i pustila ga da se polako otopi.

Gotov sendvič sam poklopila drugom daskom za seckanje, pa malo pritisla, da se sve lepo zalepi, a onda umočila u umućeno jaje sa mlekom i uvaljala ga sa svih strana.

Kad se puter otopio, ubacila sam sendvič da se prži. Posle oko minut, malo sam zadigla donji deo, pa pošto se bio već lepo zarumeneo, okrenula sam sendvič na drugu stranu. Kad je i druga strana porumenela, uspravila sam sendvič i ispržila ga i sa svih bočnih strana, što mu pomaže da se lepo zalepi i sve ostane na mestu.

I to je sve. Prebacila sam gotov sendvič na tanjir za služenje, isekla ga dijagonalno na dva lepa trougla, pa poslužila uz kiselo mleko, i bio je to zaista divan doručak. Nama se izuzetno dopao, a nadam se da će i vama.

Prijatno! 🙂

#sendvič #montekristo #montekristosendvič #sendvičmontekristo #sendvičsasirom #sendvičsašunkom #pohovanisendvič #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *