Sosovi, kremovi, namazi

Namaz od kokosa

Evo jednog divnog recepta za one koji vole pun ukus kokosa. Ko ga ne voli, ima širok izbor zrnevlja koje se može upotrebiti na isti način, a za koje sam već postavila više recepata. U principu, i namaz od kokosa spada u onu grupu koju zovu puterima. Ovde sam ga upotrebila kao namaz, ali je odličan i kao fil za palačinke, uštipke i slična testa. 

Od njega mogu da se naprave i kolači kao što su poznate Rafaelo kuglice, pita, mafini, a može da se stavi i u jutarnje kašice i napitke (kao što je smoothie). Mada znam da ima nekih koji toliko vole kokos, da će ga pojesti kašičicom iz teglice.

Svejedno, za koju god varijantu da se odlučite, ukusan je, zdrav je, posan je. I da vas ne gnjavim više jer sam o kokosu rekla sve kada sam pisala o kokosovom mleku, nego da pređemo na recept.

U principu, najbolje bi bilo kupiti kokos, pa ga očistiti i izrendati, ali bez problema može da posluži i ono tzv. kokosovo brašno, u stvari, rendani kokos. Predlažem vam da za početak napravite malu količinu, od 100 gr, čisto da probate, pa ako vam se dopadne, lako možete sledeći put da povećate količinu. 

A recept je zaista jednostavan…

Potreban materijal: 100 gr rendanog kokosa, 1-2 kašike meda, 1 kašika kokosovog ulja (ako nemate – ne mora, ali se sa njim dobije puniji ukus), malo tople vode.

Kokos sam stavila u blender, pa ga mlela dok se nije pretvorio u prah i počeo da stvara masnoću.

Zatim sam mu dodala med i kokosovo ulje, pa uključila da se još malo izmeša, a onda polako dodavala toplu vodu dok nisam postigla gustinu koja koja je pogodna za mazanje. 

Može da se koristi odmah, a može i da stoji nekoliko dana u frižideru. Kad ga izvadite iz frižidera, ako se stegao, a želite da ga mažete, dodajte slobodno još malo tople vode. A ako vam treba za kolače, koristite ga takvog kakav jeste. 

Veoma je ukusan. Ja sam ga danas poslužila namazan na dvopek, kao laku užinu uz čašu soka od pomorandže, i bio je odličan. Preostaje vam da probate.

Prijatno! 🙂

#namaz #kokos #puter #puterodkokosa #posno #posninamaz #crvenkapinakujna

Please follow and like us:

4 thoughts on “Namaz od kokosa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *